2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

A Fidesz 2010-es kampánya kapcsán nincs érdemi válasz

Hír TV

2017. december 7., csütörtök 17:09, frissítve: csütörtök 17:18

Szakszerűen, a törvényeket betartva járt el az Állami Számvevőszék a Jobbik ellenőrzésekor – hangoztatta a Hír Televíziónak a szervezet elnöke. Domokos László szerint a Fidesz 2010-es kampányköltéseivel is minden rendben volt. A jelenlegi ÁSZ-elnök egyébként abban a kampányban még fideszes egyéni választókerületi jelöltként vett részt, a kétharmados győzelem után alig 2 hónappal lett a számvevőszék vezetője. Így volt pártja gazdálkodását már az ő felügyelete alatt ellenőrizték a revizorok.

„Kollégáim szakszerűen, törvények keretein belül jártak el” – hangoztatja a számvevőszék volt fideszes elnöke a Jobbikkal kapcsolatos vizsgálatról. Domokos László arról sem bőbeszédűbb, hogy az ÁSZ miért nem indított új vizsgálatot a Fidesz 2010-es kampánya miatt.

„Azt tudom mondani, hogy 2010-ben is elvégeztük az ellenőrzést, ’12-ben is, mind a két évben, minden párt esetében, és az aktuális ellenőrzéssel kapcsolatban pedig úgy gondolom, hogy a közleményünk mindent elmondott, kérem, azt használják fel” – fogalmazott.

Idén nyáron írta meg a 24.hu, hogy 2010-ben a Fidesz töredék áron kapott plakáthelyeket, ráadásul kevesebb hirdetést és kiadást vallott be az elszámolásában, mint amennyi valójában volt.

„Sajtóhírek alapján az Állami Számvevőszék semmilyen ellenőrzést nem végez. Az Állami Számvevőszék előre meghatározott ellenőrzési program szerint végzi az ellenőrzéseit. Én még egyszer mondom, az ÁSZ minden hozzá érkező bejelentést értékel, kockázatelemzés alá veti azokat a dokumentumokat, bejelentéseket, amelyeket ő kap, de még egyszer mondom, a Fidesz 2010-es kampányköltéseivel kapcsolatban semmilyen bejelentést, hitelt érdemlő bizonyítékot nem kapott a mai napig” – fogalmazott Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs és kapcsolattartási osztályának vezetője.

1300 plakátot ráadásul számla nélkül helyeztek ki. A plakátokat ugyanaz cég, a Simicska Lajos tulajdonában álló Mahir Cityposter Kft. ragasztotta ki, ami néhány hónapja a Jobbik kampányát is bonyolította. A Fidesz 2010-es kampányának költségeit a hirdetésszervezést végző Hír TV akkori menedzsmentje nem számlázta tovább a pártnak. A kisebbik kormánypárt képviselőjét azonban ez nem zavarja.

– A Hír TV-nek jelent problémát.
– Akkor önöket ez nem zavarja?
– Nem – válaszolta Harrach Péter, a kisebbik kormányzópárt frakcióvezetője.

A Fidesz alelnöke szerint gazdálkodásukban minden szabályos volt. „A törvények mindenkire vonatkoznak. Vizsgálta az Állami Számvevőszék, és az Állami Számvevőszék jelentése a 2010-es választásokról elég egyértelmű volt” – nyilatkozta a Hír TV-nek Németh Szilárd.

Az ÁSZ függetlenségével kapcsolatban pedig kétség sem merülhet fel, még akkor sem, ha azt egy volt fideszes politikus vezeti, fogalmazott egy másik kormánypárti politikus. „Az ÁSZ alelnöke pedig volt MSZP-s politikus, országgyűlési képviselő, polgármester… Tehát az a lényeg, hogy MSZP-s politikus volt. Nem értem, hogy miért nem abból az irányból teszi fel akkor ezt a kérdést. Szerintem bízzanak a magyar állam intézményeiben, az a legjobb megoldás” – reagált Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő.

Az Állami Számvevőszék egyébként azt a kampányt találta szabályosnak, amiben a szervezet elnöke is részt vett. Domokos László ugyanis a 2010-es országgyűlési választáson egyéni mandátumot szerzett – a Fidesz és a KDNP 2 hónappal később választotta meg az ÁSZ elnökévé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!