2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A bojkott gondolatával is eljátszottak a liberális klubban

2016. április 12., kedd 10:09, frissítve: kedd 10:42

Már akkor sejtette, hogy a Fidesz nem engedi eljutni a népszavazásig a vasárnapi boltzár kérdését, amikor a Kúria hitelesítette a kérdést – mondta Nyakó István a Budai Liberális Klub pódiumbeszélgetésén. A szocialista politikus Szigetvári Viktor Együtt-elnökkel és Haraszti Miklóssal, az SZDSZ volt képviselőjével arról is beszélgetett, hogy milyen módon érheti el az ellenzék a „tiszta és fair” választási rendszer létrehozását.

Hétfő délelőtt jelentette be a kormány, hogy visszavonja a vasárnapi boltzárat, ez a Budai Liberális Klub esti ülésén is téma volt. Az intézkedés ellen népszavazást kezdeményező MSZP-s Nyakó István nem lepődött meg a kormány döntésén. „Gondoltam, hogy ez be fog következni, fülüket, farkukat behúzzák. De egyet előrebocsátottam ma is: a bejelentés nem teszi meg nem történtté azt, ami február 23-án, a magyar demokrácia fekete keddjén a választási irodában megtörténhetett” – emelte ki a volt országgyűlési képviselő.

Szigetvári Viktor szerint aki 2016-ban csal a népszavazással, az 2018-ban a választáson is fog. Az Együtt elnöke szerint ennek egyik eszköze lehet a határon túliak szavazati joga. „A törvény azt tartalmazza, hogy tízévente kell nekik regisztrálni. 2014-ben megtették, akkor legközelebb ’24-ben kellene a jelenlegi joganyag szerint. Addig testvérek között is egynél több parlamenti választást rendeznek. Ez nonszensz” – vélekedett Szigetvári Viktor.

Haraszti Miklós úgy látja: csak szemfényvesztés a Gulyás Gergely által belengetett egyeztetés a választási rendszer átalakításáról. „Minden intézet szerint megint megvan a kétharmad. Ő azt akarja, hogy valamiféle egyetértést megkapjon egy lehetőleg minél szélesebb menühöz, és ebben az esetben a legitimitása ennek megvan. Ha pedig nem tudunk megegyezni – nagyon-nagyon valószínű, hogy nem tudunk megegyezni, hiszen már a lista is túl sok elemből áll, túl sok párt van, mindegyiknek más lesz a preferenciája, és mindegyiknek más lesz a saját érdeke –, hát akkor, Istenem, neki kell mennünk a mostani választási rendszerrel a dolognak, és hát Istenem, mi megpróbáltuk” – fogalmazott az SZDSZ egykori parlamenti képviselője.

A részvevők egyetértettek abban: a választási törvény megváltoztatása érdekében meg kell fontolni a választások bojkottját is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!