2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 12:00

Boltzár: aki nem szavazza meg, azt leváltják?

2016. április 11., hétfő 19:17, frissítve: kedd 06:49

Visszatáncol a kormány: mégis nyitva lehetnek a boltok vasárnaponként. Az erre vonatkozó törvényt már kedden megszavazhatja a parlament, így akár már ezen a hétvégén is ellephetik a vásárlók az üzleteket. Rogán Antal szerint túl drága lett volna egy népszavazás az ügyben, de utalt rá, hogy a Fidesz a politikai tőkéjét is féltette. A zárva tartás eltörlését célzó referendumot ugyanis az MSZP kezdeményezte, a szocialisták most a saját győzelmükként értékelték a kormány döntését. Az ötletet eredetileg jegyző kisebbik kormánypárt már jelezte: nem szavazzák meg az előterjesztést.

Múlt csütörtökön Lázár János még kizárta, hogy visszavonják a vasárnapi boltzárat, másnap Orbán Viktor pedig egyenesen annak kiterjesztéséről beszélt. „Ez csak az első lépés volt, azóta is dolgozunk azon, a szakszervezetekkel is egyeztetünk, meg a kereskedelmi és ipari kamarával is egyeztetünk, hogy hogyan lehetne más szektorokra is kiterjeszteni a szabad vasárnapnak az elvét” – fogalmazott a kormányfő.

„Felelőtlenség lenne, hogyha ebben a kérdésben most népszavazásra kerülne sor. Ezért a kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó törvényi szabályozást az Országgyűlés vonja vissza, és állítsa helyre a 2015. március 14-ei állapotot” – ezt már Rogán Antal jelentette be hétfőn. Mindössze négy nap kellett a 180 fokos kormányzati irányváltáshoz.

A döntést szűk körben hozhatták meg, hiszen a boltzárat kezdeményező KDNP képviselője is csak a Hír TV-től értesült róla:

– Mit szól ahhoz, hogy eltörlik a vasárnapi boltzárat?
– Miért törölnénk el?
– Most jelentette be Rogán Antal, hogy visszavonják.
– Én azt gondolom, hogy a Fidesz–KDNP volt mindig az a párt, aki meghallgatta az emberek véleményét. Hogyha ebben úgy látszik, hogy nem tudjuk meggyőzni őket, akkor szerintem ez egy helyes döntés” – mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője.

A KDNP nem támogatja a törvény visszavonását, de szembemenni sem akarnak azzal. A kereszténydemokraták ugyanakkor tovább harcolnak a vasárnapi boltzárért. „Tudunk egy évet várni, vagy több évet – eddig is tudtunk –, tehát a helyzet az, hogy folytatjuk a küzdelmet, tárgyalásokat kezdünk a szakszervezetekkel, az ebben érintett személyiségekkel, cégekkel, társadalmi csoportokkal, és a célunk az, hogy társadalmi többség legyen a szabad vasárnap mellett” – jegyezte meg Semjén Zsolt pártelnök.

A Fidesz-frakció a bejelentést követően villámgyorsan döntött arról, hogy támogatják a törvény visszavonását. „Az kétségtelen kudarc, hogy nem tudtuk az embereket meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, ami szemmel láthatólag behozta azokat a várakozásokat, amelyeket hozzá fűztünk, miközben nem sújtotta az embereket” – mondta Kósa Lajos frakcióvezető.

Az Origo szerint Orbán Viktor azzal fenyegette meg a Fideszes kormánytagokat, hogy aki nem szavazza meg a boltzár eltörlését, azt leváltja. Az Index értesülései szerint azonban Lázár János nemmel voksol majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!