2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Bayer show 00:05

A Betyársereg tagjai is feltűntek a határátkelőnél

2015. szeptember 19., szombat 21:24, frissítve: vasárnap 09:34

Szerbiából folyamatosan érkeznek a migránsok a horvát határon fekvő Tovarnikba. A horvátok a menekültek egy részét továbbra is a beremendi határátkelőhöz viszik, ahol már működik egy ideiglenes tranzitzóna a menedékkérelmek leadására.

Sokkal gyorsabba töltik meg a buszokat a magyar oldalon menekültekkel, mint korábban, erősítette meg a Hír TV riportere. A menekülteket – Bakondi György korábbi tájékoztatása szerint – három dél-dunántúli menekülttáborba szállítják. Este kilenc óra előtt nem sokkal volt váltás amúgy a rendőröknél, több mint száz egyenruhás érkezett a helyszínre. 20 órakor pedig feltűnt a Betyársereg harminc fővel, akik, mint mondták, tájékozódni akartak, mert azt hallották, hogy sok migráns érkezik erre a területre. Állítólag élelmet és italt is hoztak a katonáknak és rendőröknek, de hogy ezt sikerült-e átadniuk nem derült ki: ugyanis, amikor a tranzitzóna előtt várakoztak, a rendőrök igazoltatni akarták őket, mire azt mondták, hogy akkor inkább elmennek.

A magyar–horvát határhoz este újabb 10 busz érkezett menekültekkel, számolt be munkatársunk 21.10-kor. A menekültek horvát oldalról magyar oldalra jutása nagyon olajozottan történik. Állítólag több busz ma este már nem érkezik.

A horvátországi Tovarnikból több ezer menekültet szállítottak tovább a nap folyamán a horvát–magyar, illetve horvát–szlovén határhoz vonatokkal és buszokkal. Még 21.15-kor is elindult el egy kilenc vagonból álló vonat, amelyen nagyjából 500 fő tartózkodhatott. Ezúttal nem volt már szempont, hogy a nők és gyerekek, családok szállhassanak föl először a vonatra, a rendőrök csak azt igyekeztek megakadályozni, hogy ne alakuljon ki tumultus. A vasútállomáson, és az onnan pár száz méterre található gyűjtőponton rekedt több száz migránssal nem tudni mi lesz, de feltételezhetően ők már ott éjszakáznak a szabad ég alatt. A horvát vöröskereszt és az ENSZ menekültügyi főbiztonságának emberei egész nap ellátták a menekülteket, továbbá rengeteg osztrák önkéntes is fogadta a szerb határnál belépőket. Bár van néhány mobilvécé, a vasútállomás pedig egy vizesblokk, ezek nem ekkora tömegre vannak méretezve, ami gondot jelent – számolt be munkatársunk 21 órakor. Az elindult vonat célja nem ismert, remélhetően nem ismétlődik meg, hogy önkényesen és törvényellenesen Magyarországra területére belépjenek.

Ezres nagyságrendben érkeztek a menekültek Tovarnik településére, akiknek folyamatos volt az elszállítása napközben, mondta kollégánk 19.15-kor. Dél óta legalább harminc autóbusz indult el, ami 1200-1600 embert jelenthet minimum. Rengetegen csomagjaikat: bőröndöket, pokrócokat, hálózsákokat, bontatlan polifomokat, sátrakat hátrahagyva siettek feljutni a buszokra – rengeteg a szemét. A rendőrség továbbra sem árulja el, hogy pontosan merre szállítják a menekülteket tovább. Nem kizárt, hogy sokan a szabad ég fogják tölteni az éjszakát, miután már másfél órája nem érkezett újabb busz értük.

A határ magyar oldalán délután fél ötkor indult útnak a buszkonvoj, amely három dél-dunántúli befogadóállomásra szállította a menekülteket, számolt be a Hír TV munkatársa 19.05-kor. A rendőrség nincs túl nagy számban a helyszínen, legfeljebb egy konvoj kísérésre elegendő egyenruhás maradt a magyar oldalon.

Az elmúlt négy órában egyetlen egy busz sem érkezett menekültekkel a beremendi határátkelőhöz, számolt be kollégánk este 7 órakor a határ horvát oldaláról. Valami azonban készülhet, mert a rendőröknek rádión üzentek, hogy 19.20-ig egyenek, igyanak és legyen készenlétben.

A horvát hatóságok által a letenyei határátkelőhöz szállított migránsokat buszokkal vitték tovább a Zala megyei Murakeresztúrra. A Migration Aid tájékoztatása szerint innen Szentgotthárdra utaztatják a mintegy 500 menekültet vonatokkal. Elkerülendő, hogy a migránsok megrohamozzák a vonatot, ahogy azt reggel a gyékényesi vasútállomáson tették, most buszonként kísérik őket a vagonokhoz. Ez a félezer határsértő várhatóan a ma estét már Ausztriában tölti, amennyiben nem tartják őket a szentgotthárdi – egyébként már megtelt – menekülttáborban, mondta kollégánk este 6 órakor.

A horvátországi Tovarnikba továbbra is folyamatosan érkeznek a menekültek Szerbiából, az itt található határátkelő egyébként le van zárva a forgalom elől – jelentette a Hír TV unkatársa 17 óra 15 perckor. A migránsokat civil önkéntesek várják. A határ menti úton angol és fárszi nyelven is ki van írva, hogy a migránsok merre közlekedjenek. A Hír TV által megkérdezett menekültek közül sokan nem szírnek, hanem töröknek, vagy irakinak mondják magukat. Egy szír fiatalember pedig arról számolt be, hogy Törökországból egy nap alatt jutott el a horvát határig, azonban ez neki 1500 eurójába került – állítása szerint Szerbiában semmilyen ellátást nem kapott. Egy magyar szervezet térképet osztogatott az elaknásított délszláv térségről, amit a szerbiai hatóságok nem vettek ott jó néven, és kiutasították őket – nem hivatalosan.

Letenyéről 4 busz, egy rendőr- és egy mentőautó indult el 17 óra előtt, célállomásuk azonban egyelőre nem ismert, akár Nagykanizsa, akár a murakeresztúri vasúti csomópont is lehet, számolt be a Hír TV munkatársa. Korábban egy férfi rosszul lett, őmiatta csatlakozott a mentőautó a menethez, az orvosok folyamatosan ellátják a menekültet.

Délután 5 óra előtt nem sokkal útnak indultak a migránsokkal teli buszok a beremendi tranzitzónából, számoltak be munkatársaink a helyszínről. A regisztrálás idejére a területet műveleti területté nyilvánították, ezt követően ismét megindulhatott a határforgalom, azonban egy, másfél óra múlva ismét le fogják zárni a határt. A buszkonvojt rendőrségi autók vezették föl, a végét pedig a honvédség járművei zárták. Mindegyik buszon 4 egyenruhás utazott, maszkot és kesztyűt viselve. A magyar és horvát hatóságok abban állapodtak meg, hogy egyszerre csak 10 busznyi menekült fog érkezni a horvát–magyar határra, mert ez még kezelhető mennyiség. Rendőrségi hírek szerint Beremendre 50 ezer embert várnak még, és állítólag ezek csak azok, akik már Horvátországban vannak.

Úgy tűnik, hogy a beremendi határátkelőtől majd csak egyszerre, konvojban indítják útnak a magyar buszokat, mondta kollégánk 16.05-kor. Elképzelhető, hogy már itt a helyszínen regisztrálják a menekülteket, hogy később már a szálláshelyükön ne kelljen.

Több, migránsokkal teli buszt küldtek a horvátok a letenyei határátkelőhöz is. Magyar oldalon a Volán-társaságok járművei fogják továbbszállítani őket, arra azonban egyelőre nincs információ, hogy hová – közölte a Hír TV munkatársa 15.20-kor. Letenyén a Magyar Vöröskereszt segít a migránsok ellátásában.

Tovarnikból is folyamatosan indulnak a buszok a magyar határ irányába. A városban több száz migráns várakozik, akik úgy próbálnak helyet foglalni magunknak a buszokon, hogy a táskáikat sorba rakják az út mellett, jelentette a Hír TV munkatársa 15.20-kor. A rendőrség próbálja minél távolabb tartani a buszoktól az embereket, hogy ne alakuljon ki nagyobb tumultus. Az egyik egyenruhás egy kis noteszbe strigulákat húz a járművekre felszállt migránsokat számolva, ez jelenleg a horvát regisztráció az Európai Unió határán. A horvát rendőrök semmilyen információt nem hajlandóak adni. A migránsok ellátásáról a helyi vöröskereszt gondoskodik.

41 busz, többségében BKV csuklós autóbusz várakozik a magyar oldalon a menekülteket elszállítására, számolt be kollégánk a határ magyar oldaláról 15.10-kor. A sajtó képviselőit a magyar oldalon sem engedik a semleges zónába, ahol már a rendőrök mellett nagy számban katonák is felsorakoztak, illetve három katonai Hummer is látható.

Megérkezett a második hullám, kora délután tíz busz jött Tovarnikból, és még nincs vége – számolt be a Hír TV riportere 15 órakor a határ horvát oldaláról. Az egyik buszsofőr arról számolt be munkatársunknak, hogy a horvát rendőrök utasítása szerint sietniük kell vissza Tovarnikba, hiszen még várhatóan 20-30 busszal hoznak menekülteket a beremendi határátkelőhöz. Péntek óta annyi változott, hogy a semleges zónába már nem állhatnak be a buszok, ott csak rendőrök tartózkodnak, illetve a gyalogosan átkísért migránsok. A segélyszervezetek, illetve a rendőrök a magyar oldalon vizet osztanak, sok a gyerek és nagyon sok a sérült ember.

A horvát kormányfő a mai nap folyamán már elismerte, hogy a bevándorlók fogadására rákényszerítik a magyar hatóságokat. Részletek »»»

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!