2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Körhinta

Következik:

Híradó 18:30

A horvátok beismerték, semmilyen alku nem volt

2015. szeptember 19., szombat 15:14, frissítve: vasárnap 08:12

A horvátok szombaton is buszokkal és vonatokkal hordták a menekülteket a magyar határra. Kora estig közel 4200 bevándorló érkezett az országba a szomszédból. Az utánpótlás folyamatos, a hírek szerint ötvenezer migráns érkezhet Horvátországba a közeljövőben. A horvát miniszterelnök beismerte, hogy a magyarok tudta és engedélye nélkül nyúltak az általa csak B-tervként emlegetett fuvarozáshoz. A horvát államfő az Európai Uniótól vár garanciát a horvátországi menekültválság megoldásához. A szomszédos ország elnöke szerint a hadsereg bevetése elkerülhetetlen. Szlovénia csak a menekülteket engedné be, a megélhetési bevándorlókat visszatoloncolná.

Szombatra virradóra még könnygázt és paprikaspray-t vetettek be a szlovén rohamrendőrök a Horvátország felől érkező menekültek visszaszorítására. A migránsok nem tágítottak, Szlovénia pedig engedett a nyomásnak. Első körben 100 embert engedtek be, többségükben nőket és gyermekeket. A horvát–szlovén határról egy közeli menekülttáborba vitték őket, ahol feljegyzik az adataikat, és ujjlenyomatot vesznek tőlük. Az utánpótlás folyamatos, Szerbiából továbbra is tömegesen érkeznek migránsok a szerb–horvát határon fekvő Tovarnikba. Több száz méteres sor kígyózik az átkelőhelynél.

Közben a horvát miniszterelnök beismerte, hogy a korábbi horvát állítással ellentétben semmiféle alkut nem kötöttek a magyarokkal a menekültek kölcsönös átengedéséről. Zoran Milanovic úgy fogalmazott Pélmonostoron, hogy rákényszerítették Magyarországot a menekültek fogadására. Hozzátette, hogy a jövőben is a magyar határra fogják hordani a migránsokat. Ezt a megoldást B-tervnek nevezte a horvát kormányfő, amivel elismerte, hogy az A-tervvel, vagyis a menekültek nemzetközi jogszabályoknak megfelelő ellátásával Horvátország kudarcot vallott.

„Nem állítható meg ez az emberfolyam, amíg nem állítják meg a forrásnál. Horvátország pedig – ezt már világosan elmondtam – nem lesz európai menekülttábor. Világos, hogy ez északon valakinek megfelelne. Hát, gyönyörű: Horvátországnak maradjon itt százezer ember. Ez lehetetlen. És nemcsak a rendelkezésünkre álló kapacitások miatt lehetetlen, hanem azért is, mert ezek az emberek fellázadnának, mert menni akarnak. Ezért az egyetlen megoldás, hogy civilizáltan átengedjük őket. Magyarországon úgy viselkednek, mintha az üldözöttek és a migránsok Magyarországon akarnának maradni. Nem akarnak” – mondta Zoran Milanovic, miután terepszemlét tartott a magyar határhoz közeli Pélmonostoron, ahol az elmúlt napokban migránsokat helyeztek el egy sebtében kialakított befogadóállomáson.

Pénteken több mint nyolcezer menekült érkezett Horvátországból Magyarországra.

Szijjártó: Szemenszedett hazugság

A magyar külügyminiszter szerint Horvátország felmondta az együttműködést Magyarországgal és az Európai Unióval. Szijjártó Péter határozottan cáfolta, hogy a horvátok akár a magyar belügyminisztériummal, akár a magyar rendőrséggel megegyeztek volna a menekültek kölcsönös átengedéséről. Mint mondta, Pintér Sándor belügyminiszter fél éve nem beszélt horvát kollégájával.

„Ez szemenszedett hazugság, semmilyen megállapodást nem kötöttünk Horvátországgal arról, hogy ők a bevándorlókat mindenfajta korlátozás nélkül szabályellenesen Magyarországra öntik” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!