2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Belföld

Zöld rendszerváltás: Bős-Nagymaros

A vízlépcső története 1946-ig nyúlik vissza, de már az Első Ötéves Tervben is szerepelt Rákosi Mátyás álmai közt. Története mégis 1990-ben ér véget: soha nem épült meg a beruházás. A stúdió vendége Hábel György mérnök és Vida Viktor, a Védegylet történészei voltak.

  • Zöld rendszerváltás: Bős-Nagymaros

A vízlépcsőrendszer története a 20. század harmincas éveibe nyúl vissza, de konkrétan az 1947-es párizsi békeszerződésben tűnik fel, mint Csehszlovákia egyik stratégiai célja. A kelet-európai országok ugyanis a dunai vízlépcsőrendszer segítségével energetikai függetlenséget akartak a nyugattól.

A Duna-menti országok kormányai a huszadik század folyamán elsődlegesnek tartották a folyamszabályozás  és hajózás kérdését, de rájöttek, hogy ez egyúttal vízi energia termelésére is lehetőséget biztosít. 1956. április 30-án a KGST (Kölcsönös Gazdasági Segítségnyújtás Tanácsa) határozatot fogadott el a Duna Pozsonytól a Fekete-tengerig tartó szakaszának  komplex hasznosításáról. A nagymarosi vízlépcső - papíron - megszületett. A forradalom azonban közbeszólt, így csak a kádári konszolidáció lezárultával, 1963-ban kezdődhetett meg az érdemi előkészítés.

A Mosonyi Emil professzor vezette kutatócsoport a BME-n csak ezzel a gigantikus projekttel foglalkozott. A terv hol gazdasági, hol ökológiai, hidrobiológiai, környezetvédelmi, de legfőképp politikai megfontolások miatt változott, alakult, emiatt a kivitelezés folyamatosan csúszott. Mikor az Elnöki Tanács végül elfogadta a beruházásnak zöld utat adó rendeletét 1984-ben, már más időket éltünk. A rendelet elfogadását követően még az év nyarán megalakult a Pártállam első "civil szervezete" a Duna Kör. Az 1988-ban kezdődő Bős-Nagymaros ellenes tüntetéssorozat már a Rendszerváltás közvetlen nyitánya volt. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!