2020. április 7.,
kedd, Herman napja

Komoly zavar támadt az ellenzéki egységfronton belül

Hír TV

2019. február 11., hétfő 17:32, frissítve: hétfő 20:03

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde után újra kiálltak az összefogás mellett az ellenzéki pártok. A Párbeszéd, az MSZP és a liberálisok képviselői is egységről beszéltek, ennek ellenére több baloldali politikus is ellenzi, hogy együttműködjenek a korábban egyöntetűen elutasított Jobbikkal.

A fideszeseknek mindegy, hogy valaki jobbikos, momentumos, MSZP-s, DK-s,liberális, vagy párbeszédes, le fogják vadászni, aki az útjukba áll. Éppen ezért nekünk továbbra is együtt kell működnünk– hangzott el a tegnapi tüntetésen. Együttműködésről és egységről is beszéltek az ellenzéki politikusok a miniszterelnök évértékelője utáni tüntetésen. Kocsis-Cake Olivio után Kunhalmi Ágnes az MSZP országgyűlési képviselője is kiemelte, hogy a Fidesz le akar számolni a hazai ellenzékkel, ezért újra hitet tett az összefogás mellett.

Meg kell tanulni szolidárisnak lennünk és szolidárisnak kell mindvégig lennünk minden ellenzéki országgyűlési képviselőnek minden országgyűlési képviselővel, minden ellenzéki pártnak minden ellenzéki párttal. És ami a legfontosabb, az elkövetkezendő választásokon egy, zárt, megbonthatatlan alakzatban kell indulnunk a választáson, összefogva– mondta Kunhalmi Ágnes. 

A látszat ellenére azonban nem ilyen egységesek a pártok. Az MSZP roma tagozata ellenzi a Jobbikkal való együttműködést. Mi bent az MSZP-n belül mindenhol elmondtuk a mi véleményünket, jelenleg ott tart a helyzet, hogy más tagozat is ugyanígy kifejtette emellett a véleményét, hogy nem szeretnék azt, hogy a Jobbik, Jobbikkal való közös lista vagy a Jobbik olyan politikusait, egyébként, akik teljesen vállalhatatlanok azokkal együtt jelenjen meg az MSZP– állítja az MSZP politikusa, ifjabb Balogh Artúr.

Az együttműködést kritizálók egyöntetűen a Jobbik és Sneider Tamás múltját kérik számon, de már a Jobbikon belül is megjelentek a pártelnököt bíráló hangok. Kovács Tamás a Jobbik korábbi országgyűlési képviselőjelöltje Facebook-bejegyzésében követel új pártelnököt.

Szimpatizánsi véleményem az, hogy a néppártosodást folytatni kell, egy új vagy új-régi elnökkel, és olyan vezetéssel, ahol csak olyan tagok vannak, akik a múltbeli tevékenységük alapján nem zsarolhatóak– áll a Facebook-posztban. 

Sermer Ádám, a liberálisok főpolgármester-jelöltje is többször világossá tette, hogy nem hajlandó együttműködni az összefogásban részt vevő Jobbikkal. A politikus szerint a közös minimumok is hiányoznak a két párt között.

Éppen ezért fontos, hogy az együttműködéseknek mindig legyen tartalmi alapja. Ebben a tartalmi alapban pedig jelenleg azt a Jobbikot, amiről beszélünk, azt a szervezetet sehol sem látom beilleszthetőnek, tehát innentől kezdve elképzelhetetlennek tartom logikailag, hogy valós együttműködést lehessen velük bármilyen összehozni– állítja a Liberálisok főpolgármester-jelöltje. Bősz Anett, a Liberálisok egyetlen országgyűlési képviselője viszont a vasárnapi tüntetésen kiállt az ellenzéki összefogás mellett.

Azt mondják, hogy az ellenzéket Orbán Viktor gyűlölete tartja össze de ez nem igaz, az tart bennünket össze, hogy közösen aggódunk ezért a hazáért– hangzott el a képviselőnő beszédében. Bősz Anett korábban feljelentette a jobbikos Szávay Istvánt közösség tagja elleni erőszak miatt, most mégis egy színpadra állt a Jobbikkal és összefogásra buzdított.