2024. 05. 31. Péntek Angéla, Petronella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

XXI. Század Intézet: Újabb migrációs hullámokra kell felkészülni Európában

A röszkei határáttörési kísérletek és a csütörtöki események felhívják a figyelmet arra, hogy a 2015-ös migrációs válság csak a kezdet volt, a jövőben újabbnál újabb migrációs hullámokra kell felkészülni Európában - állapította meg a XXI. Század Intézet legújabb, az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.

  • XXI. Század Intézet: Újabb migrációs hullámokra kell felkészülni Európában

Az elemzésben figyelmeztető jelnek ítélték, hogy a téli időjárás ellenére az uniós és magyar statisztikai adatok is dinamikus növekedést mutattak az utóbbi hónapokban, a magyar határnál például 2020 első öt hónapjában csaknem ötszörösére emelkedett a határátlépéssel próbálkozó illegális migránsok száma 2019 azonos időszakához képest.

Azt írták: aggasztó, hogy az előrejelzések további növekedést vetítenek előre, a többi közt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kidolgozott migrációs forgatókönyvek is dinamikus emelkedést várnak a migránsok számában.

Az elemzésben kitértek arra, hogy a migránsok becsült száma jelentősen nőtt az elmúlt öt évtizedben: 2019-ben a születési országuktól eltérő országban élő emberek száma 272 millió volt a világban, ez 119 millióval több az 1990-es adatnál (153 millió) és háromszorosa az 1970-es 84 milliónak.

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) legfrissebb adatai szerint 2019 első 11 hónapjában 654 566 kérelmet nyújtottak be menedékjog iránt az Európai Unióban, ez a szám 12 százalékkal magasabb 2018 azonos időszakához képest.

Az idén a magyar határnál eddig próbálkozó migránsok száma (4226) csaknem ötszörös növekedésnek számít a 2019 azonos időszakában próbálkozók számához (857) képest - írták.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Tizenegy EP-listát állító párt listavezetője vívott szópárbajt. Boros Bánk Levente, Szabó László és Fricz Tamás elemezték a vitán elhangzottakat. Valóban EP-vitát láttunk? Hiszen semmi más nem hangzott el, mint amit az elmúlt 14 évben hallottunk? Vajon, melyik ellenzéki politikus tudta bizonyítani, hogy jobban Orbán-ellenes, mint a másik?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!