2024. 07. 19. Péntek Emília napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

XXI. Század Intézet: Az USA most birodalomként akarja leigázni Magyarországot

A Biden-adminisztráció nem partnerként tekint a magyar kormányra, hanem birodalmi attitűddel próbálja ráerőltetni akaratát. A demokrata vezetés meghosszabbított keze, David Pressman, az USA budapesti nagykövete, aki egyfajta helytartói magatartást tanúsít Magyarországon. Ismerős helyzet.

  • XXI. Század Intézet: Az USA most birodalomként akarja leigázni Magyarországot

André Goodfriend, az USA budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője a 2014-es választások előtt teljes erőből azon dolgozott, hogy a hazai baloldallal együttműködve lejárassa és megingassa az Orbán-kormányt. Ismert, a kitiltási-ügyben az ügyvivő homályos célozgatásokat tett arra vonatkozóan, hogy kormányközeli embereket kitilthatnak az Egyesült Államokból, mivel korruptak.

A jelenlegi amerikai nagykövet, David Pressman, elődjéhez hasonlóan a magyar belpolitikai folyamatokba beavatkozva, összejátszva a magyar baloldallal próbál nyomást gyakorolni a magyar kormányzatra. Teszi ezt például akkor, amikor a Pride megnyitóján mond politikai tartalmú beszédet, vagy amikor nekimegy a magyar kormánynak, mert nem tetszik neki a háborúval kapcsolatos álláspontja.

„Az amerikai nagykövet egyfajta helytartói magatartást tanúsít Magyarországon, amire már volt példa André Goodfriend ügyvivő idejében”

– áll a XXI. Század Intézet elemzésében.

Ez a minta nem véletlen, hiszen akkor is demokrata kormány volt az Egyesült Államokban Barack Obama elnök adminisztrációja idején, és akkor is érezhető volt az, hogy a demokrata vezetés nem partneri kapcsolatot épít Magyarországgal, hanem birodalmi attitűddel próbálja az USA érdekeit hazánkban érvényesíteni. 

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint két súlyos dolog kapcsolható ehhez:

„Az egyik, hogy a demokrata adminisztráció nemcsak érdekeket akar képviselni és kapcsolatokat építeni, hanem gyarmatként próbál erre a térségre tekinteni. A másik súlyos dolog pedig az, hogy a töredezett magyarországi baloldal ezt elfogadja.”

Ez egy politikai aktivista magatartás, és idegen attól, amit diplomáciai kapcsolatépítésnek lehet nevezni – áll a XXI. Század Intézet elemzésében.

Borítókép: AP/Susan Walsh

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!