2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

XXI. Század Intézet: A magyar az egyik legsikeresebb oltási program

Magyar Nemzet

2021. január 14., csütörtök 13:02

A baloldali pártok a koronavírus magyarországi megjelenése óta támadják a járvány elleni védekezést, ezúttal a koronavírus elleni védőoltás kapcsán terjesztenek álhíreket. A számok szerint ugyanakkor Magyarország sikeres oltási programmal rendelkezik: uniós összehasonlításban hazánk a leggyorsabban oltó tagállamok között foglal helyet – olvasható a XXI. Század Intézet legújabb elemzésében, amely a magyar oltási program eredményeit vizsgálja európai összehasonlításban annak apropóján, hogy az ellenzéki pártok szerint – oltási terv hiányában – lassan oltják be az embereket Magyarországon.

A XXI. Század Intézet elemzésében kitér rá, hogy hazánk olyan gazdag országokat előz meg, mint például Ausztria, Luxemburg, Hollandia, Franciaország vagy Belgium. Mint írják: több nyugati országban is komoly gond van az oltási programmal, Belgiumban például új oltási tervet is ki kellett dolgoznia a kormánynak, miután a vakcinák megérkezését követő héten csupán pár száz embert tudtak beoltani.

A számok azt mutatják, ha az EU sikeresebb beszerzési politikát folytatott volna, akkor már lényegesen szélesebb társadalmi csoport élvezhetne védettséget a koronavírussal szemben.

Brüsszel elhibázott vakcinabeszerzése miatt egyre többen fejezik ki elégedetlenségüket Európában – áll az elemzésben.

Az ellenzék álhíreket terjeszt

Miután tavaly márciusban Magyarországon is megjelent a koronavírus, sokan azt remélték, hogy a pártok – miként történt az Belgiumban, Spanyolországban vagy Romániában – háttérbe tolják az aktuálpolitikai csatározásokat és a járvány elleni küzdelem jegyében a nemzeti összefogás fontosságát hangsúlyozzák majd.

Ezzel szemben

hazánkban a baloldali politikusok még a korábbinál is intenzívebb támadássorozatba kezdtek, több ellenzéki véleményformáló pedig arról beszélt, hogy a járvány okozta egészségügyi és gazdasági válság negatív hatásait kihasználva az ellenzék meg tudja majd buktatni a kormányt.

Az előzmények fényében nem meglepő, hogy a koronavírus elleni védőoltás kapcsán is hasonló taktikát választanak az ellenzéki pártok.

Tavaly ősszel bizonyos vakcinákkal szemben folytattak negatív kampányt, majd miután december végén megérkezett az első szállítmány Magyarországra, azt állították, hogy nincsen oltási terv, a vakcinák beadása pedig rendkívül lassan zajlik.

Magyar Nemzet