2019. június 20.,
csütörtök, Rafael napja

Vona Gábor felhagy a politikával, a DK-s Hajdu László a Jobbiknál járt

Hír TV

2018. augusztus 8., szerda 17:13, frissítve: szerda 17:53

A Jobbik sajtóosztálya megerősítette a Hír TV-nek a Jobbik vezetősége és a DK-s Hajdú László találkozóját. Állításuk szerint a rákospalotai időközi polgármester-választásról tárgyaltak. Az LMP elnökségi tagja Magyarország Élőben című műsorunkban arról beszélt, hogy legkésőbb ősszel eldől, meg tud-e egyezni a Jobbik az LMP és a Momentum. Vona Gábor közben videoüzenetben jelentette be: felhagy a pártpolitikával, de továbbra is marad a közéletben.

Egy benzinkútnál egyeztettek a kampány hajrájában az LMP és Jobbik vezetői, az összefogásból akkor nem lett semmi, most viszont körvonalazódni látszik valamilyen együttműködés.

„Ha megnézzük az elmúlt napok, hetek történéseit, tényleg egyre több olyan nyilatkozat születik, olyan vélemények fogalmazódnak meg, amik abba az irányba mutatnak, hogy ne csak az LMP és a Jobbik, de a Momentum is, tehát a 21. századi pártok – jelenleg hárman vannak akik láthatóak és komolyabb erőt képviselnek ezen pártok közül – ők valamiféle közös gondolkodásra vagy megegyezésre törekedjenek. Én ezt egy nagyon jó iránynak tartom. Én szerintem egy nagyon izgalmas őszi politikai szezon áll előttünk, ahol mind a három pártnak, mind az LMP-nek, a Jobbiknak és a Momentumnak meg kell hoznia az ezzel kapcsolatos döntéseit” – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP elnökségi titkára.

„Lényegében az egész életemet újra kell tervezni” – közben Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke közösségi oldalán bejelentette: felhagy a pártpolitizálással.

„Azt az ambiciózus célt tűztem ki, hogy Magyarországon valósítsuk meg, teremtsük meg a második reformkort. Mert ennek az országnak erre van szüksége, hogy az emberekben meglévő jót, a teremtő, a pozitív energiákat gyűjtsük össze és jó, nemes, nagy ügyek szolgálatába állítsuk. Én ebben hiszek, ez az én új idealizmusom. És tudom, hogy sokan most azt gondolják, hogy jó ez nagyon szép, de egy fecske nem csinál nyarat és ebben igazuk van. De én hiszek abban, hogy egy fecske is csinál tavaszt. És ha sok ilyen fecske lesz, amelyik elhozza a tavaszt, akkor előbb-utóbb el fog jönni a nyár is” – fogalmazott a volt pártelnök.

Egy nappal korábban a párt alelnöke a Népszavának még arról beszélt: Vona Gábor arra készül, hogy a Jobbik, az LMP és a Momentum pártok feletti vezetője legyen.

Az LMP-vel és a Momentummal való szövetségről Volner János, a Jobbik alelnöke azt mondta: tudomása szerint eddig nem történtek sem formális, sem informális tárgyalások, de lát fogadókészséget a kooperációra, ugyanakkor kibékíthetetlen ideológiai ellentéteket lát a három párt között.

Alkalmi együttműködések lehetnek a pártok között – ezt erősíti, hogy a DK országgyűlési képviselőjét kedden a Jobbik irodáinál fotózta le a Magyar Idők. Tavaszi lemondásáig Hajdu László vezette a XV. kerületet, akkor azonban lemondott, mert országgyűlési képviselővé választották. A kerületben szeptember végén tartanak időközi polgármester választást. A DK alelnöke nem tudja, hogy Hajdu miért járt a Jobbiknál.

„Erre a kérdésre azt hiszem a legautentikusabb módon Hajdu László tud válaszolni, miután én magam nem voltam a XV. kerületben a mai nap folyamán” – mondta Vadai Ágnes.

A Hír TV kérdésére a Jobbik sajtóosztályán azt mondták: Hajdu László jelentkezett náluk, hogy tájékoztassa őket a DK kampányáról. Ezt Hajdu László is megerősítette a Hír TV-nek.

„Most 13:8 arányban vezetjük a kerületet és azért járok mindenhova, nem csak a Jobbikhoz, hanem az összes szervezethez, hogy a 11-i kampányindító, ami a törvény szerint akkor lehet kezdeni kampányolni, vajon hányan indítanak jelöltet és végül is tudunk-e a kampányon úgy elindulni, hogy a Fidesz is egy jelölttel indul, mint kormánypárt és a demokratikus ellenzék mindenféle nációja is tud-e szemben egy közös versenytársat indítani?” – nyilatkozta Hajdu László.

A közös jelöltben az MSZP-vel a Párbeszéddel és a Liberálisokkal már sikerült megállapodni, az LMP-vel és a Jobbikkal még nem.