2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

Völner Pál: A DK álljon ki végre a nemzeti érdekek mellett

Hír TV

2019. december 3., kedd 10:26

Varga Judit igazságügyi miniszteren élcelődött, majd a tárcavezető apjának ügynökmúltját firtatta az Országgyűlésben Gréczy Zsolt DK-s képviselő annak kapcsán, hogy a kormánypárti politikus a múlt héten az Örök tél Emmy-sikere után azt javasolta, hogy Dobrev Klára is nézze meg a filmet, mert ő pontosan annak a kommunista rezsimnek az örököse, amely a filmben látott tetteket végrehajtotta. Az ellenzéki politikus szavaira a kormány részéről Völner Pál, Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára reagált.

Gréczy Zsolt kedden a parlamentben igyekezett pártelnöke feleségének a védelmére. A DK-s politikus szerint Varga Juditot nyilván az bántja, hogy Dobrev Klára az Európai Parlament alelnöke.

Az ellenzéki politikus  szerint az a baj, hogy a Fidesz kommunistázik: KISZ-titkár miniszterelnök, valamint KISZ-titkár, MSZMP-tag és Hazafias Népfront-vezető miniszterek egész sora teszi hiteltelenné a kormánypárt kommunistázását, sőt - tette hozzá - még Kövér László házelnök is beszélt arról, hogy jobban örült volna annak, ha Göncz Árpád helyett Pozsgay Imre lett volna a köztársasági elnök. Gréczy felszólította a kormányt, hogy fejezze be a kommunistázást valamint azt is, hogy a politikai ellenfeleket ne a családtagjaikkal próbálja lejáratni. Szerinte minden közéleti szereplőt a saját politikai tevékenysége alapján kellene értékelni.

Zárásként Gréczy Zsolt elmondta, a 2022-es kormányváltás után új alkotmányt kell majd létrehozniuk, helyre kell állítaniuk a sajtószabadságot, megbecsülést kell majd adniuk az oktatásban és az egészségügyben dolgozóknak, rendezni kell a „porrá zúzott nemzetközi” kapcsolatokat és fel kell majd deríteniük a korrupciós bűnöket, valamint az ügynökakták nyilvánossága is feladatuk lesz.

Az ellenzéki politikus szavaira a kormány részéről Völner Pál reagált.

Van annak valami diszkrét bája, amikor a DK padsoraiból kommunistáznak – kezdte az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Emlékeztetett, pontosan maga Varga Judit nyilatkozott az édesapjával kapcsolatos tényről.

A politikus szerint a kormánypárti képviselőket és az ellenzéket az különbözteti meg, hogy ki, mit tesz.

Sorolta:

  • 2006 őszén a forradalom 50 évfordulján Gyurcsány Ferenc és pribékjei lovasrohamot vezényeltek a békés tömegre
  • emberek szemét lövették ki gumilövedékkel
  • gúnyolódtak Révész Máriuszon, akit valóban megvertek, amikor felmutatta az országgyűlési képviselői igazolványát.

Völner Pál elmondta, ezeknél az eseteknél a mostani DK-s képviselők csöndben voltak, sőt Demszky Gábor kitüntette az akkori rendőrparancsnokot, ugyanakkor Varga Judit és a férje az áldozatok mellett állt ki jogi segítséggel.

1956 kapcsán a politikus elmondta, Gréczy felhozta Pozsgay Imrét, aki egyszer azt nyilatkozta, el kell számoltatni azokat, akiknek a kezéhez vér tapad.

1958. június 17-én ki jelentette be Nagy Imre és társai kivégzését? Aki egyfajta elégtételként tálalta ezt a közvélemény elé. Nem az a baj, hogy ez Apró Antal volt, az sem baj, hogy rokoni kapcsolata van Dobrev Klárával, hanem az a baj, hogy önök ugyanazon az oldalon vannak. Az mindegy, hogy Moszkvához kell igazodni, vagy Brüsszelhez, mindegy az, hogy a proletár internacionalizmust kell szolgálni, vagy a globalizmust, önök mindig szembefordulnak a nemzeti érdekekkel

– hívta fel rá a figyelmet az államtitkár.

Gréczy Zsolt és Völner Pál felszólalása:

 

Párbeszéd: Itt lenne a megbékélés ideje

Mellár Tamás (Párbeszéd) Illyés Gyulát idézve azt mondta, az értelmes gondolkodás, a magyar közösség érdekeinek felvállalása teszi az embert magyarrá. Azt kérdezte a fideszes képviselőktől, elhatárolódnak-e párttársuktól, egy újságírótól, az ötös számú párttagkönyv tulajdonosától (Bayer Zsolt), aki egy televíziós műsorban kétségbe vonta Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) magyarságát.

Jelezte, Kocsis-Cake Olivio "bűne" az volt az újságíró szerint, hogy közös megemlékezésre hívta a szomszédos országokat Trianon századik évfordulóján. Hangsúlyozta, a trianoni szerződés egy igazságtalan békeszerződés volt, mert elszakított hárommillió magyart az anyaországtól. Ez ellen tiltakozni kell, de száz évvel a döntés után nem acsarkodhatunk még mindig a szomszédos országok, a mostani generációk ellen, akik nem tehetők felelőssé nagyapáik, dédapáik tetteikért - mondta. Hozzátette: itt lenne a megbékélés ideje.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára egyetértett azzal, hogy magyarnak lenni döntés és nem származás kérdése, majd Kocsis-Cake Oliviót a Párbeszéd-frakció legmagyarabb tagjának nevezte.

Problémaként azt említette, hogy a Párbeszéd egyik szövetségese, a Momentum Erdélyben és Felvidéken nem egy magyar pártot, hanem egy román és egy szlovák pártot támogatott a választáson. Ezzel egy olyan Rubicont léptek át, amit korábban csak a DK - közölte. Hangsúlyozta: a politikai felelősséget a Párbeszéd is viseli, mert a Momentummal szövetségben indult a választáson.

Az ellenzék átlépte a Rubicont - részlet Orbán Balázs felszólalásából:

MSZP: Azonnali beavatkozás kell az egészségügyben

Az egészségügy nincs rendben - jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), aki Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter több, a népjóléti bizottság előtt elmondott állítását vitatta felszólalásában az egészségügyet érintően.

A szocialista politikus munkaerőhiányról beszélt, amely miatt kórházi osztályok egy részét nem tudják használni az intézmények. Idézte azokat a véleményeket, amelyek szerint strukturális probléma is van az ellátásban. Szólt a kórházi fertőzések problémájáról, az intézmények tartozásainak növekedéséről és a finanszírozás növelését szorgalmazta.

Mikor ismerik el, hogy azonnali beavatkozás kell az egészségügy területén? - tette fel a kérdést.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arra emlékeztetett, hogy az OECD adatai szerint 2003 és 2010 között a fejlett országok közül egyedül Magyarországon csökkent reálértéken az egészségügy GDP-arányos forrása, a kormány akkor érzékelhető forrásokat vont ki a szektorból - mutatott rá.

Ezzel szemben az OECD szerint 2010 óta a hetedik legnagyobb arányban növelte az egészségügyi ráfordításait az ország - hangsúlyozta.

Önök bezártak négy kórházat, tizenhatezer kórházi ágyat számoltak fel és hatezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el - sorolta.

Kijelentette: az európai léptéknek megfelelő az orvosok aránya. Az ápolókét valóban növelni kellene - ismerte el, hozzátéve: ezért emelik a bérüket.

Ha ennyire aggódik az egészségügy helyzetéért, győzze meg a budapesti ellenzéket, hogy a fővárosi közgyűlésben ne szavazzanak a szuperkórház ellen - tanácsolta a képviselőnek Rétvári Bence.

Hír TV - MTI