2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Világraszóló magyar siker egy különleges eljárással

Világraszóló sikert ért el egy magyar orvoscsoport egy bangladesi sziámi ikerpár részleges szétválasztásával. A kétéves gyermekekre még több műtét vár, de a szakemberek egy olyan új, különleges eljárással dolgoztak, amely jelentősen megnöveli életben maradási esélyeiket. A műtétet végző orvosok Magyarország élőben című műsorunkban számoltak be részletesen az ikrek állapotáról.

  • Világraszóló magyar siker egy különleges eljárással

Orvostudományi áttörésként számolt be a világsajtó arról, hogy egy magyar orvoscsapat újabb lépést tett egy, a fejüknél összenőtt sziámi ikerpár teljes szétválasztása felé Bangladesben. Az első műtét még év elején volt. Akkor az ikrek összenőtt agyi érhálózatának jelentős részét választották szét egy egyedülálló eljárással, Hudák István vezetésével.

„Februárba voltunk kint, akkor egy 9 órás műtétet csinálta, és szétválasztotta érpályán keresztül, ugye a combvénából fölmenve az egyik nagy, fő szállítóeret, de felmerült a gyanú, hogy van még egy, és sajnos az mélyen van” – mondta Csókay István, idegsebész.

A mostani, mintegy öt órás műtét során végül ezt a megmaradt, mélyen levő vénát választották ketté. A műtét során megelőzték az agyi infarktus kialakulásának esélyét és azt, hogy a kétéves Rabia és Ruka elvérezzen.

„Az agyban volt egy pont, ami közös volt. Ez egy nagyon picike volt. A másik pedig az, hogy az artériák is külön vannak, de a vénarendszer közös. Ebben az esetben a vénarendszer legalább annyira fontos, mint az artériarendszer. Ezt kellett volna, ha nem is elzárni, de átirányítani a keringést, hogy a két gyerek saját érrendszert kapjon” – fejtette ki Hudák István, neurointervenciós specialista, idegsebész.

A további beavatkozások szintén bonyolult és kockázatos eljárások lesznek, melyek során az összenőtt koponyát és az agyakat választják ketté.

„Egyéb anyagokkal pótoljuk az agyhártyákat. A koponyacsontot is pótoljuk részben bordából, műcsonttal, illetve a kivett csont darabjaiból, és efölött pedig szükség van szövetekre is” – mondta Pakati Gergely, plasztikai sebész.

A projektet a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezte, amelyet a csapat két tagja, Csókay András és Pataki Gergely alapított még 2002-ben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: "Láthatóan idén sokkal több eljárást indítottak az oltások ellen és sokkal szervezettebbek. Álhíreket terjesztenek, részletes leírásokat tesznek közzé az interneten, hogyan kell akadályozni az oltás beadását. Ez óriási felelőtlenség."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!