2023. 06. 03. Szombat Klotild napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Szélesvásznú történelem - Szegény gazdagok 11:05

Belföld

Világörökség lett a kékfestés

Átadták Pápán a kékfestés hagyományát a világ szellemi kulturális örökségévé nyilvánító UNESCO-dokumentumot. Ezzel négyre nőtt a több mint 400 tételt tartalmazó világörökségi lista magyar elemeinek száma.

  • Világörökség lett a kékfestés

Modern stílus, hagyományos módon, kékfestéssel készült anyagokkal - divatbemutatót is tartottak a pápai Kékfestő Múzeumban, ahol átadták a kékfestést szellemi kulturális örökséggé nyilvánító UNESCO-dokumentumot.

„A kékfestés ősi, és igen összetett kézműves hagyomány. Térben és időben hosszú utat tett meg, míg az indigófesték felfedezése révén a festés technikája Indiából Nyugat-Európába vándorolt, hogy itt aztán önálló életre keljen, és bejárjon egy csodálatos, az emberiség kultúr- és divattörténetével párhuzamos utat.”– nyilatkozta Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára. A tanúsítványt megkapta mind a hat magyarországi kékfestő műhely.

„Selymet kezdtünk el festeni, gyönyörűen fogja az indigó bizonyos fajtáját” Mindig kísérleteznek, de a mai napig a régi eszközökkel, mintákkal dolgoznak a Tolnai Kékfestő Műhelyben, ahol már a hatodik generáció Horváth Tibor és felesége, akik a gyerekeiknek adják át a tudást.

„A fehér vászon van kifőzve, tehát arra dolgozunk, arra van egy speciális anyag, úgynevezett pap, amivel a mintát fölvisszük, több száz éves mintakészlettel, rézveretű, fafaragású mintákkal, ez az anyag, ez takar, fölviszi a mintát, és egy részt ugye eltakar, utána kerül vagy indigóba, vagy indantél festéssel”– mutatja Horváth Tibor kékfestő népi iparművész. A kékfestés tavaly novemberben lett a világörökség része, a jelölést Magyarország, Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia közösen nyújtotta be.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Frank Furedi: Puccsot akarnak a magyar elnökség ellen

Frank Furedi: Puccsot akarnak a magyar elnökség ellen

Propagandaháború indult Magyarország ellen az Európai Parlamentben. A képviselők egy csoportja elkötelezett abban, hogy megalázza a magyar kormányt. Erről beszélt Frank Füredi a HírTV-nek a csütörtökön elfogadott magyarellenes határozatról, amely elvenné Magyarországtól a 2024-es uniós elnökséget.
Árvízvédelmi kiképzés

Árvízvédelmi kiképzés

Új szintre emeli az árvízvédelmet Budapest Kormányhivatala. 500 önkéntest képeztek ki, akiket a jövőben bevethetnek. A katasztrófavédelem szerint fontos hangsúlyt fektetni ezekre a gyakorlatokra, ugyanis Budapest első számú veszélyeztető tényezője az árvíz.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!