2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Belföld

Veszélyt jelent, ha a radikálisok visszatérnek Európába

Több mint ezer olyan szélsőségest tartanak nyilván a német hatóságok, akik az Iszlám Állam zászlaja alatt harcoltak Szíriában vagy Irakban. Az Európai Néppárt egyik német EP-képviselője híradónknak azt mondta: minden tagállamra nézve komoly fenyegetést jelent, ha a radikálisok visszajönnek a kontinensre.

  • Veszélyt jelent, ha a radikálisok visszatérnek Európába

Nemcsak Magyarországnak jelentnek problémát az Iszlám Állam közel keletről visszatérő katonái.

Miután a terrorszervezet elvesztette Szíriában az utolsó ellenőrzése alatt álló területet, minden eddiginél nagyobb számban szöknek át a polgárháború sújtotta országból és Irakból a szélsőségesek a kontinensre.

Csak Németországban ezer olyan dzsiahdistáról tudnak, akik a Közel-keleten harcoltak az Iszlám Állam zászlaja alatt és már vissza is tértek hazájukba.

Az Európai Néppárt német EP-képviselője híradónknak azt nyilatkozta, hogy a hatóságoknak mindent el kell követniük annak érdekében, hogy kiszűrjék akár határon, azokat az embereket akik potenciális veszélyt jelenthetnek.

Tudjuk, hogy sok külföldi harcos utazott Szíriába és most pedig valószínűleg visszaáramlanak Európába. Ez mindig, minden tagállam számára fenyegetést jelent, ha ideológiailag tévútra vezetett emberek visszajönnek és talán meg akarják támadni a honfitársainkat. Ez mindig nagy kockázat a biztonsági ügyek szempontjából, és ezért mindig uralni kell az ilyen helyzeteket - hangsúlyozta Axel Voss, az Európai Néppárt EP-képviselője.

A szintén néppárti EP-képviselő, Tadeusz Zwiefka arra hívta fel a figyelmet, hogy szoros együttműködésre van szükség, hogy megvédjük a kontinenst, az ilyen fenyegetésektől.

„A határőröknek nagyon szigorúan kell ellenőriznie minden embert, aki be akar jutni az Európai Unió területére. És azt is el kell mondanom, hogy abban sem vagyok 100%-ig biztos, hogy az Iszlám Állam valóban összeomlott. Sokan, akik a terrorszervezet katonái voltak, ott maradnak a közel-keleti országok valamelyikében, hogy megszervezzék a a következő Iszlám Államot vagy más terrorszervezetet. Ez azt jelenti, hogy a terrorellenes harc a következő sok-sok év meghatározó feladata lesz, sajnos” - nyilatkozta az EP-képviselő.

A nemzetközi terrorellenes koalíció helyettes parancsnoka eközben bejelentette: a katonai vereségek ellenére is több ezer fegyverese van az Iszlám Államnak Szíriában és Irakban. Christopher Ghika szerint a szélsőségesek most stratégiát váltottak, és földalatti mozgalommá akarják átszervezni magukat. A legtöbb merényletet várhatóan az újjáépítési munkálatok ideje alatt hajtják végre a kalifátus harcosai.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!