2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Belföld

Veszélyben érzik a biztonságos tanévkezdést

Szeptemberben tankönyv nélkül maradhatnak az iskolák a tankönyvrendelet csúszása miatt – a kiadók érdekképviselete szerint. A közoktatási államtitkár szerint egy átmeneti szabályozás lehetőséget ad majd az iskoláknak, hogy május végéig választhassák ki a tankönyveket.

Felmenő rendszerben, első, ötödik és kilencedik osztályban vezetik be szeptembertől az új Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó kerettanterveket. A kerettantervek határozzák meg a tantárgyi követelményeket és a kötelező tananyag elsajátításához szükséges óraszámokat. Tavaly ilyenkor már tudták az iskolák, melyik kiadótól milyen tankönyveket rendelhetnek. Az idei tankönyvrendelet viszont még meg sem jelent, a késedelem a biztonságos tanévkezdést veszélyeztetheti a kiadók érdekképviselete szerint.

„Ha a kiadók csak ezt követően fogják majd megtudni, hogy valójában hány tankönyvet is kell legyártaniuk, akkor aggodalomra ad okot az, hogy ezek a tankönyvek, amelyek például júliusban kerülhetnek csak nyomdába, vajon mikor tudnak bekerülni azon raktárakba, ahonnan majd az új rendszer szerint a Kello vagy megbízottja kiviszi az iskolába a könyveket” – fogalmazott Szarvas Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke.

Az iskolákkal együtt a tankönyvellátást is államosították, az elosztásért a Könyvtárellátó Nonprofit (Kello) Kft. felel. A Pedagógusok Szakszervezete szerint az iskoláknak haladékot kell kapniuk.

„December 21-én jelent meg a kerettanterv, amely alapján a tankönyvkészítés elkezdődhet – közölte Szüdi János. – Jóvá kell hagyni az új tankönyveket. Ez nem egy egyszerű folyamat, hanem több hónapos folyamat. És az iskoláknak pedig az eddigi szabályok szerint február végéig kell tankönyvet rendelniük. Valószínűleg ez az eljárás most átalakul, új rend lesz ebben a rendeletben" – tette hozzá a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője.

Egy átmeneti szabályozás megengedi, hogy idén május végéig választhassák ki a tankönyveket az iskolák – mondta a közoktatásért felelős helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy „annyi kötelezettségük kétségtelenül lesz, hogy ahol majd májusig meg fog jelenni olyan könyv az első, ötödik, kilencedik osztályban, ahol bevezetjük az új tantervi követelményeket, amely már az új rend szerint jelenik meg, akkor értelem szerint azt kell megrendelni, abból kell majd válogatniuk. – De a dolog rendje egyébként ugyanaz, mint eddig” – tette hozzá Gloviczki Zoltán.

A tankönyvjegyzék nem változik, az iskolák ugyanazokat a kiadókat találják a megrendelési listát tartalmazó internetes honlapon, amelyeket eddig is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Úgy tűnik, a Tisza Párt egy nap után kihátrált Lajos Béla mögül, pedig korábban hivatalosan is bejelentette, hogy a David Pressman amerikai nagykövettel rendszeres kapcsolatot tartó, a migránsok szabad beáramlása és a genderideológia mellett kampányoló aktivista lesz a párt polgármesterjelöltje a főváros VII. kerületében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!