2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Belföld

„Ez van”: börtönbe vonul a volt rektor + Videó

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését – négy évre börtönbe vonul a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektora, hivatali befolyással üzérkedés miatt. Szabó János két társával együtt 2009-ben valótlan állításokkal vezette félre az egyik nemzetközi szállítmányozási cég vezetőit azért, hogy a vállalat egy általuk favorizált kft.-vel szerződjön biztonsági feladatokra. Szabó János két társát is börtönbüntetésre ítélték, egyikük 2, másikuk 2 és fél évet kapott.

Csaknem két évvel ezelőtt tartóztatták le a kommandósok a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, akinek ügyében most hirdetett jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla. Szabó Jánost azzal vádolta az ügyészség, hogy egy nemzetközi szállítmányozási vállalat vezetőjével összefogva a céget megpróbálták megtéveszteni azzal, hogy kábítószer- és fegyvercsempészet miatt a titkosszolgálatok megfigyelik őket. Azt ígérte a volt rektor, hogy kapcsolatai révén meg tudja akadályozni, hogy az ügy nyilvánosságra kerüljön. Cserébe azt kérte, hogy a cég biztonsági feladatait az általa megnevezett vállalkozás lássa el. Szabó János az utolsó szó jogán is tagadta a korrupciót.

„Demokrataként akkor is kötelességemnek éreztem részt venni ebben a feladatban, ha nekem ezúttal a szenvedő szerep jutott, mert tudom, hogy az ilyen tapasztalatokhoz nem vezet királyi út” – fogalmazott a volt rektor. A végig ártatlanságukat hangoztató vádlottak felmentést kértek, a bíróság azonban másodfokon is kimondta bűnösségüket. Szabó János négy év börtönt, a másodrendű Dejcző László, a szállítmányozási cég egyik vezetője két év börtönt, míg a beajánlott biztonsági cég vezetője két és fél év börtönt kapott.



Az indokolás szerint Szabó János az egész ország tekintélyének ártott. „A bűncselekményeket mint Magyarország egyetlen nemzetvédelmi egyetemének a rektora, beosztásának a felhasználásával erre hivatkozással követte el, és kockáztatta ezzel Magyarország kedvező nemzetközi megítélését” – fogalmazott Máziné Szepesi Erzsébet tanácsvezető bíró.

A bíróság szerint a négy év szabadságvesztés arányban áll az elkövetett bűncselekmény súlyosságával. „Az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetés szigorú, de nem eltúlzottan súlyos. Arányban áll a Szabó János elsőrendű vádlott személyében rejlő nagyfokú társadalmi veszélyességgel, az általa elkövetett cselekmény – itt elsődlegesen a befolyással üzérkedést érti ez alatt a bíróság – kiemelt tárgyi súlyával” – mondta a bíró.

A volt rektor a Hír TV Riasztás című műsorának azt nyilatkozta, hogy nem erre számított. „Felmentésre készültem, megmondom őszintén, mert meg vagyok győződve róla, hogy ártatlan vagyok az ügyben. Hogy az elsőfok látszatainak a másodfok is helyt adott, erre nem gondoltam. Ez van” – fogalmazott. Az egykori rektornak néhány hét múlva kell megkezdenie börtönbüntetését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Most Magyar Péternek a DK-val van nagyon komoly összetűzése + videó

Most Magyar Péternek a DK-val van nagyon komoly összetűzése + videó

A Medián friss felmérése szerint Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, beelőzte a teljes baloldalt. Úgy tűnik, a Tisza Párt teljesen átformálta az ellenzéki oldalt. Lampé Ágnes újságíró és Kovács András újságíró ütközette véleményét a HírTV stúdiójában.
Megkezdődött a próbakitermelés a turai kőolajkúton + videó

Megkezdődött a próbakitermelés a turai kőolajkúton + videó

Új kőolajlelőhelyet tárt fel Tura közelében a Mol. A témában vendégünk volt Hortay Olivér, a Századvég üzletágvezetője a HírTV Napi aktuális című műsorában, aki arról is beszélt, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jó iránynak nevezte, hogy a Mol 10 forinttal csökkentette az üzemanyagárakat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!