2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Belföld

Védik az utasokat és a taxisokat is

Eddig egyetlen taxis sem fertőződött meg koronavírussal - állítja a szakmai szervezet. A személy-szállítók folyamatos fertőtlenítéssel próbálnak védekezni, néhány taxis pedig fóliával választotta le az utasteret. Az ágazat talpon maradását a kormány is segíti: a taxisok az első gazdaság-mentő intézkedések kedvezményezettjei közé is bekerültek.

  • Védik az utasokat és a taxisokat is

A teljes belső utastér és az ajtókilincsek fertőtlenítésével kezdi a napot Laczi Gyula, taxis. Egyebet nem tehet, mert a hazai szabályok nem teszik lehetővé az utasok fizikai elválasztását.

– Van nálunk maszk, amit ha kell szintén tudok használni, meg van gumikesztyű… Hát megpróbáljuk ezzel is az utasoknak az egészségét védeni.
– Elválasztóval próbálkozott már?
– Nem, de szerintem ez Magyarországon nem is kivitelezhető.
– Úgy tudom, hogy szabályokba ütközik.
– Azt nem tudom, de különböző autótípusok vannak, tehát így nem hiszem, hogy beszerelhető és alkalmazható ez a megoldás.

Egyelőre ritka jelenség, hogy a taxisok plexivel próbálják az utasokat elszigetelni. Laczi Gyula azt tapasztalja, hogy az utasok a hátsó ülésen foglalnak helyet, kevesebbet beszélgetnek és 30-40 százalékuk pedig eleve maszkot viselve igyekszik védeni önmagát, illetve a taxisokat.

De nemcsak az utasok, a kormányzat is igyekszik védeni a taxisok érdekeit, hiszen ők is bekerültek az első gazdasági mentőcsomag kedvezményezettjei közé. 

Itt ebben a körben ezekben a szektorokban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedjük. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentjük, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig

- mondta Orbán Viktor, miniszterelnök. 

Bár az utóbbi napokban egyre több munkáltató taxit biztosít a munkába járáshoz a dolgozóinak és ez a reggeli és délutáni időszakban emelkedő hívás- és utasszámot jelent -mégis a egynegyedére csökkent a taxisok átlagos forgalma - mondja Metál Zoltán az Országos taxis Szövetség elnöke.

Óriási segítséget kaptunk a kormányzat részéről, már rögtön az első körben, hiszen a többsége a turizmusban és a közlekedésben és a személyszállításban résztvevőknek KATÁ-s illetve ezeknek az átalány és tételes adózáshoz tartozó munkatársak. Ez első körben mi ebben a kedvezményezetti körben benne voltunk. nagyon nagy segítség, hiszen a semmiből ezt az 50 és 75 ezer forintos járulékot nagyon nehéz lett volna kigazdálkodni

- fogalmazott az Országos Taxis Szövetség elnöke, aki azt is elmondta, hogy a szakmai szövetségnek nincs információja arról, hogy eddig valamely taxis megfertőződött volna. Debrecenben viszont biztonsági okokból leállították a 6 illetve a 7 személyes taxik működését.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!