2022. 12. 07. Szerda Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Védelmet kapott a rezsicsökkentés

Átalakította és rendeletalkotási joggal ruházta fel az energiahivatalt csütörtöki rendkívüli ülésén az Országgyűlés. A döntéssel újabb védelmet kapott a rezsicsökkentés.

A képviselők jelentős többséggel fogadták el a nemzeti fejlesztési miniszter indítványát. A javaslatot több szocialista képviselő, valamint Gyurcsány Ferenc és Schiffer András sem szavazta meg. A most elfogadott jogszabály rendeletalkotási jogot ad az energiahivatalnak, így a döntéseit a jövőben nem támadhatják meg bíróságon, jogorvoslati lehetősége csak az Alkotmánybíróságon lesz a szolgáltatóknak.

A változtatást azért kezdeményezte a Fidesz, mert a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen igazat adott a díjcsökkentés miatt bírósághoz forduló áramszolgáltatóknak. A parlament szerdán elfogadta azt az előterjesztést, amely törvényileg tiltotta meg, hogy az energiaszolgáltatók áraikba beszámítsák a rájuk kivetett különadókat.

A Tigáz ügyében ma hirdethet ítéletet a bíróság. A többi gázszolgáltató beadványáról már egy hete döntés született, első fokon mindegyik cég pert nyert a Magyar Energia Hivatallal szemben. A cégek azt kifogásolták, hogy év elejétől a Magyar Energia Hivatal számos költségtételüket nem ismerte el a tízszázalékos rezsicsökkentést lehetővé tévő tarifa megállapítása során. Elemzők szerint a Tigáz ügyében is hasonló döntés várható. A társaságot a megemelt jövedelemadó nem érinti, mivel évek óta veszteséges, a többi adóváltozás viszont a Tigáz üzletmenetére is hatással van.

Közben a Blikk úgy tudja, a kormány újabb javaslata 10 helyett 15 százalékkal csökkentené az áram árát. A bulvárlapnak a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, ha a bíróság március 18-án elkaszálja a kormány rezsicsökkentését, akkor a családoknak januárig visszamenőleg vissza kell fizetniük az elmúlt hónapokban náluk maradt összeget, ami egy átlagos család esetében 1900 forintot jelentene. Rogán Antal szerint ezért újabb intézkedésekre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!