2023. 10. 05. Csütörtök Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Belföld

Változik a tanári életpályamodell

A szakma javaslatait elfogadva módosította a kormány a pedagógus-életpályamodellt. A napokban közzétett rendeletmódosítás a pályakezdőknek kedvez: a mostani két év helyett már egy év után átléphetnek a gyakornoki fokozatból a pedagógus I. kategóriába azok, akik osztatlan tanárképzésben végeztek.

  • Változik a tanári életpályamodell

Az osztatlan tanárképzésben tanuló hallgatók egyéves összefüggő szakmai gyakorlatát beszámítják a pedagógus-életpályamodellbe, így a diplomaszerzést követően két év helyett már egy év gyakornoki fokozat után átléphetnek a pedagógus I. kategóriába – többek között ez a változás is szerepel abban a köznevelési jogszabályokat érintő rendeletcsomagban, amely az augusztus 1-jei Magyar Közlönyben jelent meg.

A módosítást régóta szorgalmazták az egyetemek tanárképző intézetei, és a hallgatói önkormányzatok is, arra hivatkozva: nem túl motiváló a jelenlegi rendszer, amelyben az egyetemi tanulmányok részét képező egyéves gyakorlattal együtt a pályakezdők összesen három évet ledolgoznak, mire „teljes jogú” pedagógusok lehetnek. A döntés hallgatók ezreit érinti: az idei felvételin például négyezren jelentkeztek az ötéves osztatlan tanárszakokra, akik közül több mint kétezren jutottak be.

Ismert, a pedagógus-életpályamodell első két évében a fiatalok gyakornoki fokozatban dolgoznak, mentor segíti a munkájukat, és a második év letelte után minősítő vizsga révén léphetnek feljebb a pedagógus I. kategóriába. A mostani kormánydöntés értelmében egy évvel hamarabb történhet meg ez a váltás, ami néhány tízezer forintos bérnövekedést jelent. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke elmondta lapunknak: a gyakornokok bruttó 195 ezer, illetve 203 ezer forintot keresnek, attól függően, hogy főiskolai vagy egyetemi végzettségük van. Ezzel szemben a pedagógus I. kategóriában 219 ezer, illetve 243 ezer forint a havi bruttó kereset.

Petróczi Gábor tanügyigazgatási szakértő a Magyar Nemzet kérdésére úgy fogalmazott: az augusztus 9-én hatályba lépő módosítás az eddiginél kedvezőbb helyzetet teremt az osztatlan tanárképzésben diplomát szerzett pályakezdő pedagógusoknak, hiszen már egy év elteltével 20 százalékkal magasabb fizetési besorolásban részesülnek, és értelemszerűen minden további bérkategóriát is előbb érhetnek el.

– A kormányrendelet módosítása mögött az a pedagógiai ok állhat, hogy az osztatlan tanárképzésben egyéves összefüggő gyakorlatot kell eltölteni egy közoktatási intézményben, amelynek során – ha nem is teljes jogú pedagógusként, de – rendkívül sok pedagógiai és oktatási tapasztalattal gazdagodhat a hallgató, ezért ezt az egy évet szakmai-lag indokoltan lehet és kell beszámítani – fogalmazott.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke is üdvözölte a változást, és szintén azt hangsúlyozta, hogy az egyetemi gyakorlat idején a hallgatók egy teljes tanévet iskolában töltenek, tanítanak, órákat látogatnak, részt vesznek a munkaközösség programjain, vagyis rengeteg értékes munkatapasztalatot gyűjtenek, mire megszerzik a diplomájukat. Rámutatott arra is: a gyakornoki fokozatban heti húsz órát lehet tartani, a pedagógus I. besorolásban viszont heti 22–26 a kötelező óraszám.

– Az átsorolások mindig naptári év elején vannak, az új tanítási év azonban szeptembertől kezdődik. Ez annyiban problémás, hogy aki például márciusban eredményes minősítésen vett részt, csak a következő év januárjától lép szintet. Miért kell várni akár 10-11 hónapot is a vizsga után? Ráadásul a tanév közbeni óraszám-módosításokat is nehéz megszervezni, hiszen szeptembertől elvileg csak húsz órája lehet a pályakezdőnek, januártól pedig már 22–26. Többször tettünk javaslatot, és kaptunk is ígéretet a felülvizsgálatra. Az NPK azt szeretné, ha évente kétszer is lehetne átsorolás, júliustól és januártól is – tette hozzá Horváth Péter.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

A mai Vezércikkben a meghívott vendégek karcos és határozott véleményt formáltak Brüsszel – az uniós pénzek feltételeivel kapcsolatos – üzengetéséről, a zuglói szocialista ingatlanbotrány új fejleményeiről, Karácsony Gergely gyenge magyarázkodásáról a gigászi BKV-prémiumok ügyében, továbbá az adatvédelmi szempontból aggályos fővárosi lakógyűlésről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!