2019. július 20.,
szombat, Illés napja

Vadul sodródott, majd megfeneklett a Viking Sky

Hír TV

2019. március 24., vasárnap 11:03, frissítve: vasárnap 22:48

Megmenekült a tengeren bajbajutott norvég luxushajó minden utasa. Vontatóhajók vitték a legközelebbi kikötőbe a hatalmas vízi járművet, aminek a hajóművei hibásodtak meg a nyílt vízen, még szombaton. A fedélzeten több mint 1300-an voltak. Nehezen ment a mentést a viharos tengeren.

Guruló székek és asztalok. - ezeket a felvételek a tengeren hánykolódó luxushajó egyik utasa készítette. A bútorok a hatalmas hullámok miatt oda-vissza csúszkáltak a fedélzeten.

A Viking Sky szombat délután kettő órákkor adott le vészjelzést a tengeren, miután a hajtóművei meghibásodtak a veszélyes norvégiai partszakasz közelében.

Az erősen szeles időben egy ideig irányítás nélkül sodródott a hajó, de később sikerült a szárazföldtől két kilométerre lehorgonyoznia a legénységnek.

A mentőcsónakokat a rossz időjárás miatt azonban nem tudták leereszteni, ezért hajók és helikopterek közelítették meg a Viking Sky-t.

Az óránkénti 70 kilométeres erejű széllökések, és 6-8 méteres hullámok miatt azonban végül csak helikopterrel tudták megkezdeni az utasok kimentését. A fedélzeten több mint 1300 ember tartózkodott, főként brit és amerikai turisták.

Mivel az utasokat egyesével, helikopterrel mentik a hajóról, a vártnál lassabban halad a mentőakció.

A kimenekített embereket egy közeli stadionba szállítják, ahol regisztrálják és orvosok vizsgálják őket. Több turistát kórházba szállítottak.

A mentésben a norvég partiőrség mellett részt vesznek a helyi vöröskereszt munkatársai, és a körzeti rendőrség emberei is.

Eközben a BBC arról számolt be, hogy a hajó négy motorja közül hármat sikerült beindítani. A vízi járművet most vontatóhajókkal próbálják eljuttatni a legközelebbi kikötőbe.

 

A Viking Sky március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városból 12 napos utazásra, amely a tervek szerint kedd ért volna véget Nagy-Britanniában.