2021. május 10.,
hétfő, Ármin, Pálma napja

Vadhússal hálálják meg az egészségügyi dolgozók munkáját

MTI

2020. május 7., csütörtök 13:44, frissítve: csütörtök 17:20

A balassagyarmati kórház dolgozói az elsők között kapták meg azt a száz kilogramm feldolgozott, kiváló minőségű hazai vadhúst, amivel a vadgazdálkodók önkéntesen segítik az orvosok és ápolók ellátását - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön MTI-vel.

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár személyesen adta át a környékbeli vadászok adományát, és köszönte meg az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját - ismertette a szaktárca.

Az államtitkár a közlemény szerint elmondta, hogy az AM tájegységi fővadászainak szervezésében országszerte vadétellel járulnak hozzá az egészségügyi dolgozók munkájának támogatásához. A széleskörű társadalmi összefogás keretében a vadászok és vadgazdálkodók által felajánlott vadhúsból profi szakácsok által elkészített vadételt, vagy biztonságos körülmények között feldolgozott vadhúst adományoznak a kórházaknak. Az akció keretében országszerte 35 helyszínen, mintegy 5000 adag vadétel kerül a kórházi dolgozók asztalára.

A Nógrád megyei Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetének felajánlott szarvashúsból összesen kétszáz adag ételt készítenek el a dolgozóknak.

Az agrártárca államtitkára kiemelte: a jó szándék kiegészül azzal, hogy az embereknek lehetőségük nyílik megismerni a kiváló minőségű hazai vadételeket. Kiemelten köszönetet mondott a szaktárca tájegységi fővadászainak, akik kidolgozták és országszerte összefogják a programot, valamint minden vadgazdálkodónak, szakácsnak, vadhús-feldolgozónak, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Jövőre újraindul a vadászati turizmus

A Hír TV Híradójában elhangzott, hogy eddig sem volt tilos a vadászat a járványügyi veszélyhelyzetben, de csak egyénileg, a szabályokat betartva lehetett kiülni a lesekre. Bár vidéken megszűnt a kijárási korlátozás, társas vadászatokról egyelőre továbbra sincs szó, de a külföldi vendégek elmaradása nagy bevételkiesést jelent a vadásztársaságoknak. Ott, ahol a vadászatot főleg területtel is rendelkező társasági tagok űzik, egy fokkal jobb a helyzet.

A kormány intézkedései a vadászati ágazatban is segítettek megtartani a munkahelyeket, a járulékkedvezményt a munkáltatók tudják érvényesíteni. Az ágazat most egy jelképes adománnyal segíti az egészségügyi dolgozókat.

A vadászati ágazat arra számít, hogy legkorábban a jövő évben indulhat újra a vadászati turizmus Magyarországon.

MTI/Hír TV