2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Újratárgyalják a szegedi VIP-parkolóbérletek ügyét

Hír TV

2020. június 6., szombat 08:02

Újratárgyalják a szegedi VIP-parkolóbérletek ügyét - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy értesült, hogy a Szegedi Ítélőtábla visszadobta a Gyulai Törvényszék részben enyhítő és felmentő, részben elévülésre hivatkozó másodfokú ítéletét. Az ügynek három vádlottja van, a volt szegedi címzetes főjegyző, a korábbi szocialista alpolgármester és Botka László kabinetvezetője. Mindhárman felfüggesztett börtönt kaptak, mert felhatalmazás nélkül osztogattak több éves szegedi parkolóbérleteket. Az ítéletet azonban a Gyulai Törvényszék másodfokon pénzbüntetésre enyhítette. A táblabíróság most új eljárás lefolytatására kötelezte a másodfokú bíróságot.

Visszadobta a részben enyhítő és felmentő, részben elévülésre hivatkozó másodfokú ítéletet a Botka László polgármester munkatársainak VIP-parkolóbérlet ügyében a Gyulai Törvényszéknek a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványára a Szegedi Ítélőtábla – adta hírül a PestiSrácok.hu. Mint ismert, első fokon a Gyulai Járásbíróságon hűtlen kezelés bűntettében bűnösnek találták és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték mind a három vádlottat: a volt címzetes főjegyző, Mózes Ervin nyolc hónap, a korábbi alpolgármester, Solymos László hat hónap, Botka kabinetvezetője, Kalmár Gábor pedig tíz hónap felfüggesztett börtönt kapott. A politikusokat azért marasztalták el, mert közgyűlési felhatalmazás nélkül osztogattak több tízezer forintot érő éves szegedi parkolóbérleteket, adták ezt olyanoknak is, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Az ügy másodfokon a Gyulai Törvényszékre került, amely a 2008 és 2009 közötti időszakra elévülést állapított meg, és ezzel kapcsolatban megszüntette az eljárást. 2010 és 2012 között ugyan megállapította a hűtlen kezelés elkövetését, de a részbeni elévülés miatt a vádlottakkal szemben részben felmentő, részben az eljárást megszüntető döntést hozott, és emiatt a vádlottak felfüggesztett szabadságvesztését pénzbüntetésre enyhítette. Ezzel szemben a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést nyújtott be, erről határozott most tanácsülésen a Szegedi Ítélőtábla. A Délmagyarország tudósítása szerint a táblabíróság helyt adott a vádhatóság indítványának. Megállapította, hogy a másodfokon eljárt Gyulai Törvényszék súlyos eljárási hibákat vétett, ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a másodfokú bíróságot.

A PestiSrácok.hu arról is írt, hogy a járvány miatti veszélyhelyzet alatt is folytatódott a tényfeltáró cikksorozatuk nyomán elindult vizsgálat az Országos Bírósági Hivatalnál (OBH). Úgy tudják, hogy a vizsgálatot a Szegedi Ítélőtáblára is kiterjesztették, a határidőt pedig kitolták. Értesüléseik szerint több, korábban már kiszignált perből is kizártak bírókat. Emlékezetes, az Országos Bírósági Hivatal elnöke azután rendelt el vizsgálatot, hogy a PestiSrácok.hu cikksorozatban rámutatott: súlyos összefonódások lehetnek a Szegedi Törvényszék és a Botka László vezette város között.

A hírportál cikkében kitért arra is, hogy a Szeviép-ügy harmadfokú tárgyalását – vélhetően nem függetlenül cikksorozatuktól és az OBH-vizsgálatától – áthelyezték, így azt nem a Szegedi, hanem a Pécsi Ítélőtáblán fogják lefolytatni. Úgy tudják, a bírói tanács még ebben a hónapban összeül és döntést hoz az ügyben.

 

Magyar Nemzet, Hír TV