2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Belföld

Újratárgyalják a szegedi VIP-parkolóbérletek ügyét

Újratárgyalják a szegedi VIP-parkolóbérletek ügyét - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy értesült, hogy a Szegedi Ítélőtábla visszadobta a Gyulai Törvényszék részben enyhítő és felmentő, részben elévülésre hivatkozó másodfokú ítéletét. Az ügynek három vádlottja van, a volt szegedi címzetes főjegyző, a korábbi szocialista alpolgármester és Botka László kabinetvezetője. Mindhárman felfüggesztett börtönt kaptak, mert felhatalmazás nélkül osztogattak több éves szegedi parkolóbérleteket. Az ítéletet azonban a Gyulai Törvényszék másodfokon pénzbüntetésre enyhítette. A táblabíróság most új eljárás lefolytatására kötelezte a másodfokú bíróságot.

  • Újratárgyalják a szegedi VIP-parkolóbérletek ügyét

Visszadobta a részben enyhítő és felmentő, részben elévülésre hivatkozó másodfokú ítéletet a Botka László polgármester munkatársainak VIP-parkolóbérlet ügyében a Gyulai Törvényszéknek a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványára a Szegedi Ítélőtábla – adta hírül a PestiSrácok.hu. Mint ismert, első fokon a Gyulai Járásbíróságon hűtlen kezelés bűntettében bűnösnek találták és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték mind a három vádlottat: a volt címzetes főjegyző, Mózes Ervin nyolc hónap, a korábbi alpolgármester, Solymos László hat hónap, Botka kabinetvezetője, Kalmár Gábor pedig tíz hónap felfüggesztett börtönt kapott. A politikusokat azért marasztalták el, mert közgyűlési felhatalmazás nélkül osztogattak több tízezer forintot érő éves szegedi parkolóbérleteket, adták ezt olyanoknak is, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Az ügy másodfokon a Gyulai Törvényszékre került, amely a 2008 és 2009 közötti időszakra elévülést állapított meg, és ezzel kapcsolatban megszüntette az eljárást. 2010 és 2012 között ugyan megállapította a hűtlen kezelés elkövetését, de a részbeni elévülés miatt a vádlottakkal szemben részben felmentő, részben az eljárást megszüntető döntést hozott, és emiatt a vádlottak felfüggesztett szabadságvesztését pénzbüntetésre enyhítette. Ezzel szemben a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést nyújtott be, erről határozott most tanácsülésen a Szegedi Ítélőtábla. A Délmagyarország tudósítása szerint a táblabíróság helyt adott a vádhatóság indítványának. Megállapította, hogy a másodfokon eljárt Gyulai Törvényszék súlyos eljárási hibákat vétett, ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a másodfokú bíróságot.

A PestiSrácok.hu arról is írt, hogy a járvány miatti veszélyhelyzet alatt is folytatódott a tényfeltáró cikksorozatuk nyomán elindult vizsgálat az Országos Bírósági Hivatalnál (OBH). Úgy tudják, hogy a vizsgálatot a Szegedi Ítélőtáblára is kiterjesztették, a határidőt pedig kitolták. Értesüléseik szerint több, korábban már kiszignált perből is kizártak bírókat. Emlékezetes, az Országos Bírósági Hivatal elnöke azután rendelt el vizsgálatot, hogy a PestiSrácok.hu cikksorozatban rámutatott: súlyos összefonódások lehetnek a Szegedi Törvényszék és a Botka László vezette város között.

A hírportál cikkében kitért arra is, hogy a Szeviép-ügy harmadfokú tárgyalását – vélhetően nem függetlenül cikksorozatuktól és az OBH-vizsgálatától – áthelyezték, így azt nem a Szegedi, hanem a Pécsi Ítélőtáblán fogják lefolytatni. Úgy tudják, a bírói tanács még ebben a hónapban összeül és döntést hoz az ügyben.

 

Magyar Nemzet, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!