2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Újjáéled Habsburg Frigyes millenniumi pavilonja

A végéhez közeledik az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra Habsburg Albrecht és örököse, Frigyes főherceg által építtetett egyedülálló szépségű, historizáló stílusú pavilon megújítása. A Gemenc Zrt. a nagyon népszerű, sokak által látogatott Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön állította fel az eddig Bárányfokon található épületet. A már sok helyszínen felépített épület jövőre a társaság reményei szerint az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás fontos vidéki célpontja lesz. A most kezdődő FEHOVA kiállításon az erdőgazdaság standjánál (A pavilon 205) bárki megismerkedhet a pavilon eddigi történetével.

  • Újjáéled Habsburg Frigyes millenniumi pavilonja

 Lemberg (1894 – ma Lviv, Ukrajna), Budapest (1896), Szekszárd (1897), Keselyűs (1971) és Bárányfok (1981) után 2019-ben Pörbölyre került az impozáns, vörös fenyőből készült, vadászkastélyt mintázó épület. Stílusa historizáló, mivel ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit - olvasható a Gemenc Zrt. közleményében.

A pavilon egyedülálló műemlék. Habsburg Frigyes főherceg uradalmainak terményeit, bányaüzemét és trófeakiállítását mutatta be az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításon. Az „Ezredéves” rendezvénysorozat 250 pavilonjából ma már talán ez az egyetlen fennmaradt épület. A legtöbb a kiállítás után néhány évvel megsemmisült. Történeti, ipar- és kultúrtörténeti értéke is jelentős.

1971-ben a budapesti Vadászati Világkiállítás egyik fő vidéki elemeként a Gemenci erdő északi kapujában, Keselyűsben állították fel újra a pavilont, és megnyitottak benne egy trófea múzeumot. Később Bárányfokra helyezték át, ahol rövidesen a kiállítást bezárták, majd sokáig üresen állt. Az épületet utoljára 2002-ben újították fel az „Élet az ártéren” című kiállítás számára.

Az 1971-es Vadászati Világkiállítás 50. évfordulóján a 2021-es világkiállítást ismét Magyarországon rendezik meg. Az esemény fontos célja – többek között – a vadászati hagyományok ápolása és megőrzése, a társadalom számára méltó módon történő közvetítése. A vidéki események között fontos szerepet kap a felújított pavilon is. A Gemenc Zrt. fejlesztési tervet készített a Bárányfokon álló Millenniumi Pavilon felújítására és áthelyezésére. Az impozáns épület vadászati-kulturális kiállítóhelyként fog működni. A kiállítás a világhírű gemenci gímszarvas életciklusát mutatja be interaktív módon. A pavilonban – eredeti rendeltetésének megfelelően – gímszarvas trófea bemutató is látható lesz.

A 2021-ben megrendezendő Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki helyszíneként a kiállítóhely hosszútávon tudja támogatni az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában már évtizedes múltra visszatekintő természetvédelmi szemléletformálását és ismeretterjesztő munkáját.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön kiváló helyszínt biztosít a gyűjtemény számára, hiszen évente több tízezer turistát lát vendégül. Innen indul a Gemenci Erdei Vasút, illetve itt várja diákjait a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is. A központhoz tartozó vadmegfigyelőnél élőben lehet megtekinteni gímszarvasokat és vaddisznókat. Ezen kívül számos kiállítás, gyűjtemény és tanösvény várja az érdeklődőket az erdei vasútvonal mentén (Gemenc kincsei kiállítás, Halászati kiállítás, Méhészeti Gyűjtemény, Molnárka tanösvény) - írták.

Gemenc Zrt. közleménye

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!