2022. 01. 16. Vasárnap Gusztáv napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Újabb vietnami szakembereket képeztek a paksi atomerőműben

Újabb negyvenegy vietnami nukleáris szakember végezte el az MVM Paksi Atomerőmű képzését. A Délkelet-ázsiai ország 2020 után tervezi munkába állítani első atomerőművét, amelyet orosz technológia alapján építenek, csakúgy, mint a Paksi Atomerőművet. A most végzett csoport már a negyedik delegáció az országban.

A negyven vietnami nukleáris szakember hat hete érkezett Magyarországra. A Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének oktatói készítették fel őket arra, hogy életükben először belépjenek egy működő reaktorterembe. A Paksi Atomerőműben számos szimulációban vehettek részt és elsajátíthatták a magyar szakemberek biztonságtudatosságát.

„Ha önök ezt megértették – és ez biztosan így is van, hiszen a vizsgákat sikeresen letették –, akkor otthon ezt a tudást, a szakmai speciális ismeretekkel egyesítve garantálhatják azt, hogy Vietnamban megfelelő szakember gárda kezébe kerül majd az atomerőmű” – mondta Hamvas István, a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Az első vietnami atomerőművet jövőre kezdik építeni, teljesítménye kétszer akkora lesz, mint a paksinak. „Úgy terveztük, 2020-ra munkába áll az első atomerőmű Vietnamban, most úgy gondolom a még nagyobb biztonság miatt az átadás egy kicsit késik” – mondta az ország budapesti nagykövete.


Magyarország azért tűnt jó választásnak a délkelet-ázsiai ország számára, mert a magyar szakemberek a blokkok működéséről tudják mindazt, amit az orosz társaik, ám sokkal olcsóbban adják át ismereteiket. „Abban tudjuk önöket segíteni, hogy nem a technológiát szállító országként – ez a hátrányunk, de egyben előnyünk is – meg tudjuk osztani azokat a tapasztalatokat, amelyeket az elmúlt 30 év alatt összegyűjtöttünk az atomenergia használatával kapcsolatban” – mondta Kovács Pál energiaügyi államtitkár.

A most diplomát kapott szakemberekkel együtt már több mint 160 vietnami végezte el a programot tavaly szeptember óta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!