2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Belföld

Újabb előrelépés a családok csődvédelmében

Már nyárra kidolgozzák a kormánypártok a családok csődvédelméről szóló végleges törvényjavaslatot – erről tárgyalt Orbán Viktor a KDNP frakciójával. A kisebbik kormánypárt képviselői átadták a miniszterelnöknek a javaslatukat, az ügyben a frakció egyeztetéseket kezdeményez a nagycsaládosokkal és az egyházakkal.

A kisebb, két-három milliós tartozást felhalmozókon segítene elsősorban a magáncsőd intézménye. Azoknak, akiknek hitelkártya-, illetve közműtartozásuk vagy fogyasztási kölcsönük van. A tervek szerint a bajba jutott családok mellé csődvédelmi felügyelőt jelölnének ki, aki közvetít a bank, illetve a szolgáltató és az adós között, de abban is segít majd, hogy az adós hol faraghat a kiadásain.

A KDNP a javaslatról hétfői frakcióülésen egyeztetett a miniszterelnökkel. „Ennek a lényege az, hogy azok, akik készek együttműködni, ők nyugat-európai mintára, sőt azt még továbbfejlesztve, családi csődvédelmet kaphatnak, ami védelmet jelent számukra a bíróságok tekintetében, a közműszolgáltatók tekintetében és így tovább. De ennek a védelemnek van egy feltétele: az együttműködés, hogy mindent megtesznek azért, hogy a bajból ki tudjanak kerülni” – mondta Semjén Zsolt.

Az MSZP-s Tóbiás József napirend előtti felszólalásában sürgette a magáncsőd bevezetését. „Az elmúlt négy évben négyszer nyújtotta be a Magyar Szocialista Párt a magáncsőd intézményéről szóló törvényjavaslatát, amely pontosan azoknak segít, akik átfogó módon, önhibájukon kívül, munkahelyük elvesztésével, úgymond jövedelmük radikális visszaesésével kerültek abba a helyzetbe, hogy képtelenek finanszírozni az adósságaikat” – mondta a szocialista képviselő.


A KDNP alelnöke szerint a szocialisták saját bőrükön is megtapasztalták, hogy milyen devizában eladósodni. „Ezt a problémát, hogy száznegyvenszeresére nőtt a devizahitel-állomány, ezt mégis csak egy 2004 és 2010 közötti időszaknak tudhatjuk be, amikor politikai okokból szétverték önök az első Orbán-kormány támogatott forint hitelezési rendszerét, amivel akkor nagyon sok család tudott elindulni és egy első otthont vagy nagyobb otthont megalapozni magának. Ehhez képest önök arra biztatták az embereket, hogy mindenképpen devizahitelt vegyenek fel, ezzel a gazdaság növekedését ideig-óráig fenn lehetett tartani” – mondta Rétvári Bence.

Rétvári Bence emlékeztetett: a kormány 170 ezer eladósodott családon segített a végtörlesztés lehetőségével, az árfolyamgátba pedig ennél is többen léptek be. A családok csődvédelméről szóló végleges törvényjavaslat nyárra készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!