2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Új tanulmánykötet jelent meg a gulág- és gupvikutatásokról

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából mutatta be szombaton a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága a "Közel 80 éve történt... - Adatok, tények történetek a szovjet fogságból" című kötetet, amely az Alapjogokért Központ támogatásával jelent meg.

  • Új tanulmánykötet jelent meg a gulág- és gupvikutatásokról

Pogrányi Lovas Miklós, az Alapjogokért Központ vezető kutatója a Kárpátaljai Szövetség budapesti székházában rendezett könyvbemutatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a

"Szovjetunió a múlté, de a nemzetközi baloldal polipja tovább él és fojtogatja a nyugati kultúrát".

Úgy fogalmazott, hogy a marxizmus nem vész el, csak átalakul és képviselői manapság a fontosabb nemzetközi szervezetekben is jelen vannak.

"Ne engedjük terjeszkedni a polipot, a csápokat le kell vágni" - mondta a kutató.

Bognár Zalán, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának (GKNT) elnöke arról beszélt, a kötettel fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy 80 éve, 1944-ben

"a náci birodalom embertelen, népirtó ideológiáját és tevékenységét ősztől fokozatosan felváltotta a szovjet szocialista birodalom ember- és istentelen ideológiája és terrorja".

Ismertetése szerint a szovjetek a csaknem 700 ezer katona mellett mintegy 300 ezer civilt vittek el Magyarországról. A társadalom erőszakos átalakításához hozzátartozott a társadalom megfélemlítése, a tömeges elhurcolás, amiről több mint negyven éven keresztül nem lehetett beszélni - tette hozzá.

Elmondta, hogy a most megjelent kötetben határon inneni és túli történészek adnak betekintést a legújabb kutatásokba, többek között a Kárpát-medencei szovjet lágerekről adnak információkat.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke a kötet bemutatóján azt mondta, az elmúlt 15-20 évben jelentős előrelépés történt a gulág- és gupvikutatások terén. Mára a Szovjetunióba hurcoltak sorsa a nemzeti emlékezet részévé vált - emelte ki.

Elismerősen szólt a kötetről, külön kiemelte, hogy számos fiatal kutató tanulmánya is helyet kapott a könyvben. Arra is kitért, hogy a kötetben megjelennek az első kutatási adatok azokról az orosz levéltári kartonokról, amelyek 2019-ben kerültek a magyar állam tulajdonába.

Grezsa István, a Kárpátaljai Szövetség elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: "fojtogató valóság, hogy

Európában különbséget tesznek a nemzeti szocializmus és a kommunizmus megítélésében, holott mindkét rendszer egy tőről fakad".

Hozzátette, a kommunizmust még ma is "ünneplik" Nyugat-Európában, példaként említette, hogy kommunista diktátorok arcképével díszített tárgyakat, pólókat lehet vásárolni európai bolhapiacokon.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!