2021. április 10.,
szombat, Zsolt napja

Új rekordot jegyez Budapest

Magyar Nemzet

2019. szeptember 17., kedd 09:39

A megnövekedett kereslethez igazodva sorra nyílnak a szállodák idehaza, főként a külföldiek által leginkább látogatott Budapesten. Július végéig hat új szálloda lépett be a szállásszolgáltató piacra a fővárosban, idén eddig összesen 815 szobával bővült a kapacitás – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb Trendriportjából, amely arra is emlékeztet, hogy a szállodaépítési hullám már 2017-ben elkezdődött, akkor 13 új hotelt adtak át, tavaly pedig tíz egységgel gyarapodott a piac.

Noha egész évben, így a nyáron is dinamikusan növekedett a beutazó turizmus és a belföldi országjárás üteme, júliusban nagyon meglátszott a piac eredményein, hogy az időjárás alapvetően befolyásolja a szezonális látogatottságot. A nyár közepén nem volt tartósan strandolós idő. Emlékezetes, júliusban hamar hidegfront vetett véget a hónap elején jellemző kánikulának, amely csak az utolsó napokban tért vissza. Néhány alkalommal heves viharok is előfordultak, ami a magyarok utazási kedvét és az ide érkezett külföldiek aktivitását is fékezte. Emiatt július végéig a tavalyi főszezonhoz mérten a szállodákban értékesített vendégéjszakák száma országos szinten 0,1 százalékkal, a Balatoni régióban pedig 1,1 százalékkal csökkent, s míg a fővároson kívüli szállodákban 0,1 százalékkal nőtt, addig Budapesten – 27 756 forintos átlagos szobaáron – 0,6 százalékkal múlta alul az előző év júliusának forgalmát.

Ezzel együtt nem panaszkodnak a fővárosi piac szereplői, mert a bevételek így is nőttek tavalyhoz képest, sőt az idén is kifejezetten jól teljesítettek: az elmúlt hónapokban több rangos nemzetközi elismerést érdemlő Budapesten egymilliónál is több vendégéjszakát értékesítettek a magyar és a külföldi turistáknak.

 Az utóbbi időben megnőtt a Dunakanyar népszerűsége is

Fotó: Teknős Miklós

 

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ elemzése azt állapította meg, hogy az év eddigi legforgalmasabb hónapjaként zárták a júliust a fővárosi szálláshelyek, ezzel új nyári rekord született. Ebben nagy szerepe lehetett, hogy a gazdag programkínálattal (Budapesti Nyári Fesztivál, Armel Operafesztivál, 15. Maccabi Európai Játékok) fokozták a vendégforgalmat. Emellett az utóbbi években figyelemre méltó módon megerősödött a főváros környéki, mindenekelőtt a Dunakanyar településeinek fesztiválkínálata (Szentendrei Teátrum és Nyár, VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, Ister-napok, Váci Világi Vigalom), ezeket ma már a külföldi vendégek is jelentős számban látogatják.

Nem meglepő, hogy a januártól július végéig az eddig rendelkezésre álló adatok alapján idén is a határon túlról érkezett turisták húzták fel a bevételeket Budapesten: a szállásszolgáltatóknál kilencszázalékos volt a növekedés, az összeredmény megközelítette a 90 milliárd forintot. Ebből a külföldi vendégektől származó rész gyakorlatilag valamennyi kategóriában nőtt, míg a belföldiek inkább a kategória nélküli szállodákban, a panziókban és a kempingekben költöttek többet.

Magyar Nemzet