2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Új rekordot jegyez Budapest

  • Új rekordot jegyez Budapest

A megnövekedett kereslethez igazodva sorra nyílnak a szállodák idehaza, főként a külföldiek által leginkább látogatott Budapesten. Július végéig hat új szálloda lépett be a szállásszolgáltató piacra a fővárosban, idén eddig összesen 815 szobával bővült a kapacitás – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb Trendriportjából, amely arra is emlékeztet, hogy a szállodaépítési hullám már 2017-ben elkezdődött, akkor 13 új hotelt adtak át, tavaly pedig tíz egységgel gyarapodott a piac.

Noha egész évben, így a nyáron is dinamikusan növekedett a beutazó turizmus és a belföldi országjárás üteme, júliusban nagyon meglátszott a piac eredményein, hogy az időjárás alapvetően befolyásolja a szezonális látogatottságot. A nyár közepén nem volt tartósan strandolós idő. Emlékezetes, júliusban hamar hidegfront vetett véget a hónap elején jellemző kánikulának, amely csak az utolsó napokban tért vissza. Néhány alkalommal heves viharok is előfordultak, ami a magyarok utazási kedvét és az ide érkezett külföldiek aktivitását is fékezte. Emiatt július végéig a tavalyi főszezonhoz mérten a szállodákban értékesített vendégéjszakák száma országos szinten 0,1 százalékkal, a Balatoni régióban pedig 1,1 százalékkal csökkent, s míg a fővároson kívüli szállodákban 0,1 százalékkal nőtt, addig Budapesten – 27 756 forintos átlagos szobaáron – 0,6 százalékkal múlta alul az előző év júliusának forgalmát.

Ezzel együtt nem panaszkodnak a fővárosi piac szereplői, mert a bevételek így is nőttek tavalyhoz képest, sőt az idén is kifejezetten jól teljesítettek: az elmúlt hónapokban több rangos nemzetközi elismerést érdemlő Budapesten egymilliónál is több vendégéjszakát értékesítettek a magyar és a külföldi turistáknak.

 Az utóbbi időben megnőtt a Dunakanyar népszerűsége is

Fotó: Teknős Miklós

 

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ elemzése azt állapította meg, hogy az év eddigi legforgalmasabb hónapjaként zárták a júliust a fővárosi szálláshelyek, ezzel új nyári rekord született. Ebben nagy szerepe lehetett, hogy a gazdag programkínálattal (Budapesti Nyári Fesztivál, Armel Operafesztivál, 15. Maccabi Európai Játékok) fokozták a vendégforgalmat. Emellett az utóbbi években figyelemre méltó módon megerősödött a főváros környéki, mindenekelőtt a Dunakanyar településeinek fesztiválkínálata (Szentendrei Teátrum és Nyár, VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, Ister-napok, Váci Világi Vigalom), ezeket ma már a külföldi vendégek is jelentős számban látogatják.

Nem meglepő, hogy a januártól július végéig az eddig rendelkezésre álló adatok alapján idén is a határon túlról érkezett turisták húzták fel a bevételeket Budapesten: a szállásszolgáltatóknál kilencszázalékos volt a növekedés, az összeredmény megközelítette a 90 milliárd forintot. Ebből a külföldi vendégektől származó rész gyakorlatilag valamennyi kategóriában nőtt, míg a belföldiek inkább a kategória nélküli szállodákban, a panziókban és a kempingekben költöttek többet.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra

Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra

Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia is támogatja, hogy Mark Rutte távozó holland miniszerelnök kerüljön a védelmi szövetség élére - közölte csütörtökön a román elnöki hivatal.
Manfred Weber bevallotta, hogy büntetni akarja Magyarországot + videó

Manfred Weber bevallotta, hogy büntetni akarja Magyarországot + videó

Vannak olyan politikusok Brüsszelben, akik ki nem állhatják a magyarokat, büntetni akarnak bennünket. Nem Orbán Viktort vagy a Fideszt, hanem az egész országot. Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője ilyen. És ezt a saját szájával el is mondta – mondta el Menczer Tamás a Facebookra feltöltött videójában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!