2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Új metrót kaphat Budapest

Nyílt európai uniós közbeszerzést írt ki a Budapest Fejlesztési Központ a leendő 5-ös metró terveinek elkészítésére. A szentendrei, a ráckevei és a csepeli HÉV-vonalak meghosszabbítását, a belváros és a Duna alatt való összekötését jelentő projekt nagymértékben mérsékelheti a fővárosra zúduló agglomerációs gépkocsi-forgalmat - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

  • Új metrót kaphat Budapest

A kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) kiírta az 5-ös metró első ütemének tervezésére szóló tendert – tájékoztatott tegnap Fürjes Balázs. A Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány – a Fővárosi Önkormányzattal egyeztetve – 2018 novemberében döntött a szentendrei, a ráckevei és a csepeli HÉV-vonalak teljes megújításának és fejlesztésének előkészítéséről és arról, hogy a tervek elkészülte után a fejlesztést a 2021 és 2027 közötti európai uniós forrásokból valósítanák meg.

– A fővárossal, az agglomerációs településekkel, a BKK-val, a MÁV-val és a szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetések alapján a mai napon megjelent az első munkaszakasz tervezőjének kiválasztására kiírt, nyílt európai uniós közbeszerzési eljárás – tette hozzá. Fürjes Balázs szerint a következő évtized legjelentősebb, a legtöbb budapesti és agglomerációs lakos közlekedését segítő HÉV-fejlesztések tervezőjét a legnagyobb versenyt biztosító, legnyíltabb közbeszerzési eljárás keretében választják ki - olvasható a cikkben.

Vitézy Dávid, a kormányzati BFK vezérigazgatója a tervezési feladat műszaki tartalmáról elmondta: teljesen megújul a H6-os ráckevei HÉV, P+R parkolókat létesítenek a vonal mentén. Szintén újjáépül a H7-es csepeli HÉV, és elkészítik a csepeli Erdősor útig tartó vonalhosszabbítás tervét. A tender majdani nyertesének el kell készítenie a ráckevei és a csepeli járatoknak a Közvágóhíd állomástól föld alatt vezető, Boráros téri megállással egészen a Kálvin térig történő meghosszabbításának a tervét, ami új átszállási kapcsolatot jelent a 3-as és 4-es metrókra. A beruházási program része a csepeli HÉV felszíni, Duna-parti nyomvonalának kiváltása után új Duna-parti sétány tervezése a Boráros tér és a Déli Városkapu fejlesztési terület között. A H5-ös HÉV is megújul, Békásmegyertől Szentendréig teljesen felújított vasúti pályát terveznek.

– Mindezen fejlesztések együttesen adhatják az 5-ös metró első ütemét. A koncepció lényege a H5-ös, H6-os és H7-es HÉV-ek összekötése a belváros alatt, ezzel egy észak–déli, Szentendrétől Csepelig és Ráckevéig tartó gyorsvasúti rendszer létrehozása, melyen akár az Esztergom felől és Kunszentmiklós-Tass felől érkező MÁV elővárosi vonatok is közlekedhetnek majd a jövőben – vázolta a terv lényegét Vitézy Dávid a lapnak. A BFK vezetője hozzátette: a vonalakat a belváros és a Duna alatti összekötő alagút nyomvonala még nem eldöntött, de a most megrendelendő munkák részét képezi az a hatástanulmány is, mely kijelöli ennek a távlati fejlesztésnek a megállóit.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!