2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Ugrásszerűen növekedhet a kiadó lakások kínálata

Hír TV

2019. január 8., kedd 07:17

Ugrásszerűen növekedhet a kiadó lakások kínálata. A szakemberek szerint azonban ez nem jelent árcsökkenést, viszont emelkedni már nem fognak az albérletárak.

„Sokkal nagyobb lesz a verseny és igazából ez az, ami lejjebb szoríthatja a rosszabb minőségű ingatlanoknak az árait.” Pár év alatt közel a duplájára emelkedtek az albérletárak. Ugyanazért a másfél szobás ingatlanért 4 évvel ez előtt még 80 ezer forintot kellett fizetni havonta, most pedig már 150-160 ezer forintot is elkérhet érte a főbérlő.

„Arra nem számítunk, hogy a megnövekedett kínálat miatt az albérletárak átlaga csökkenő tendenciát mutatna, hiszen rengeteg olyan új építésű ingatlan kerül az albérlet piacra, amit az átlagosnál magasabb áron lehet bérbe venni. De vélhetően az albérlők magasabb szolgáltatási színvonalat várnak el az albérleti díjért cserébe.”– mondta Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A legrosszabb minőségű ingatlanokat nehezebb lesz kiadni, ezáltal ezeknek akár csökkenhet is az ára. A minőségi ingatlanok árában sem várható már emelkedés, ugyanis eddig a kereslet irányította a piacot, 2019-ben azonban a lakások kínálata ugrásszerűen növekedhet.

„Szolgáltatást kell már nyújtani minden egyes bérlemény kiadásnál. Korábban ki lehetett adni három falat és igazából az volt a lényeg, hogy legyen hol lakni. Most viszont az ár emelkedésével abszolút jellemzővé vált az, hogy a minőséget keresik és a szolgáltatást” – véli Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

A szakember szerint az adózás egyszerűsödése miatt az ügyfelek tisztább jogi helyzetet várnak. Több esetben azonban a bérlő a nyomott ár érdekében vállalja az ingatlan felújítását.