2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

Tudj meg többet! - Elstartolt az UniLife Felsőoktatási Portál

Hír TV

2020. november 17., kedd 19:20

Elindult az unilife.hu. Az oktatási hírekkel, fogalmakkal, pályaválasztást segítő tartalmakkal és a mindennapi egyetemi lét kihívásaival is foglalkozó portál egyaránt szól a felvételi előtt álló fiatal közönségnek és szüleiknek, valamint a már egyetemi tanulmányaikat folytató hallgatóknak. Az új weboldal interaktív felületén az ellenőrzött felsőoktatási hírek és információk mellett olyan szórakoztató tartalmak is megtalálhatók lesznek, amelyek könnyed formában edukálják az oldalra látogató fiatalokat, sőt a pályaválasztásban is segítségükre lesznek.

Az oldal célja, hogy segítse a pályaválasztás előtt álló fiatalok és családjaik döntéseit mind a képzési terület, mind pedig az intézmény, egyetemi város tekintetében. A portál cikkeivel bevezetést nyújt az egyetemi élet rejtelmeibe, tájékoztat a legfrissebb hírekről, határidőkről, eseményekről, személyi változásokról, emellett szórakoztató, közérthető, emészthető formában ad át tájékoztatást a szárazabb, nehezebben érthető témákról is.

UniLife: Minden az egyetemi életen innen és túl

A felsőoktatás iránt érdeklődők változatos tartalommal, sokszínű rovatokkal találkozhatnak a portálon.

Az életút rovat témaköreiben megjelenő írások főleg pályaválasztási, önismereti és pszichológiai tanácsokkal látják el a fiatalokat, és példaképek bemutatásával mutatnak irányt a pályakezdők, valamint szüleik számára.

Az elsők között Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó vallott saját pályájáról.

A pénzügyek rovatban a szerkesztőség útmutatást nyújt a pénzügyi tudatossághoz, előtérbe kerülnek az ösztöndíjak, a hitelek, az egyéb egyetemi juttatások és az is, milyen pénzügyi kilátásokra számíthatnak a hallgatók az egyetemi életük során, illetve a diploma megszerzését követően.

Soha nem látott mértékben nőtt a diákhitelt felvevők száma 2020-ban: már minden ötödik hallgatónak van valamilyen...

Közzétette: UniLife - Felsőoktatási Portál – 2020. november 12., csütörtök

A tartalom fő építőeleme az egyetem rovat, amelyben bemutatkoznak a legnépszerűbb szakok és univerzitások; a szerzők kiemelik a legaktuálisabb egyetemi híreket, például a pontszámítás mechanizmusát, vagy éppen azt, hogy milyen az élet a nagy egyetemi városokban, milyen bulikra, szakmai közösségekre számíthatnak a hallgatók egy adott intézményben. Az egyetemi hírek között a portál szerkesztői minden, a fiatalok számára releváns eseményről, fejlesztésről, tudnivalóról hírt adnak.

Akár egyetemre járó olvasóról, akár oda készülőről van szó, az oldal kvízjátékai, tesztjei segítenek frissen tartani a szürkeállományt, ami a felvételi és vizsgaidőszakokban kifejezetten hasznos lehet.

Mindezek mellett a portál karrier rovatában olyan tanácsokkal is találkozhatnak az olvasók, amelyek segítségükre lehetnek tanulmányaik befejeztével a munkakeresés, -vállalás és a karrierjük során, de a mindennapokat segítő ötletekkel, valamint tippekkel is jelentkeznek a szerkesztők napról napra, hétről hétre.

A maximális szórakozási élményt a szabadon elnevezésű rovat adja. A kulturális, valamint szórakoztató programajánlókat és a humoros vagy épp meghökkentő cikkeket itt olvashatják az oldalra látogatók. A lakberendezési és kézművestippektől kezdve a kirándulási, sportolási lehetőségek ajánlásán át az étkezési, életmód-, valamint szépségtanácsok nyújtásáig megtalálhat mindent az érdeklődő olvasó.

Segítség a pályaválasztás előtt

Az oldal főszerkesztője Pintér Lívia, aki a Figyelő Felsőoktatási Rangsorának felelős szerkesztője 2017 augusztusa óta. A kimagaslóan sikeres kiadványnak évek óta nagy hatása van a pályaválasztó fiatalokra. Ennek tartalma pedig szerves részét képezi az UniLife weboldalának, ugyanis számos részt átemelnek az előző évek Felsőoktatási Rangsoraiból az online térbe, valamint ezen az oldalon lesznek olvashatók elsőként a 2021-es kiadvány részletei is. A jövőben a Felsőoktatási Rangsor is az UniLife szerkesztőségének égisze alatt készül majd.

További friss tartalmak és felsőoktatási hírek ITT érhetők el.

#tudjmegtobbet #UniLife 

Figyelő Felsőoktatási Rangsor – már 4. éve!

Megjelent a Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021. Az idén már negyedik éve mutatják be a kiadvány készítői a magyar felsőoktatási intézmények sokszempontú rangsorát. A Felsőoktatási Rangsor különlegessége, hogy egyetemek dékánjaival, vállalatok HR és elsőszámú vezetőivel és hallgatókkal készített interjúkkal segítenek még inkább elhelyezni az adott intézményt – saját térképünkön.

A hazai egyetemek egyre inkább arra törekszenek, hogy a hazai és nemzetközi rangsorokban évről-évre rangosabb helyen szerepeljenek. Ez nemcsak presztízskérdés, hanem súlyos anyagi vonzata is van, hiszen amely intézményt jobbnak ítélnek meg, oda többen jelentkeznek és ez értelemszerűen többletforrást jelent az adott intézménynek. Az egyetemek számára is fontos tehát, hogy nemzetközileg is ismertek legyenek, vonzzák a hallgatókat vagy éppen a náluk szerzett diploma jól hasznosítható legyen a magyarországi, európai és nemzetközi munkaerőpiacon.

A kitartás és a versenyképesség

A Felsőoktatási Rangsor nagyinterjúját ezúttal Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszóval készítették, aki a célok kitűzéséről, a helyes választás fontosságáról és a kitartásról is beszélt.

Idén a szerkesztők kiemelt témája ez utóbbi és a versenyképesség volt, így a szakképzés és a képzési struktúra átalakítása is fókuszba került: Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral és Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkárral is készült interjú. A felsőoktatásba készülők pályaválasztásához hasznos tényekkel szolgál a Felsőoktatási Rangsor összefoglaló cikke, melyben a szerzők kitérnek a modellváltó egyetemek alapítványivá alakulásának részleteire, amire jó példát ad a Varga Judit, igazságügyi miniszter, a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnökével készített interjú. Idén is vonzó cégek képviselői szólalnak meg a munkaerőpiac és a pályakezdők vonatkozásában: ezúttal például az ABB, a Hewlett Packard, a Mastercard, a SPAR, a Richter és a Sanofi vezetőit kérdezték a lap munkatársai.

Változott az intézményi rangsor nyertese

A Figyelő Felsőoktatási Rangsorának hagyományos, egyetemi városokat bemutató blokkjában idén Gödöllőt, Nyíregyházát és Veszprémet lehet részletesebben megismerni, ezekhez a városokhoz kapcsolódik a kiadvány unikális eleme, a mintaköltségvetés is, mely azt mutatja meg városonként, miből és hogyan él meg egy diák egyetemi évei alatt.

A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021 részeként most is elkészült a magyarországi egyetemek és főiskolák abszolút rangsora és az egyes képzési területek (így például gazdaságtudomány, a műszaki, az agrár vagy a pedagógusképzés), valamint azok legnépszerűbb szakjainak kari rangsorai is megjelentek a kiadványban november 5-én.

Az idei évben az Állatorvostudományi Egyetem került az élre, ezúttal hajszállal maga mögé sorolva a Budapesti Corvinus Egyetemet (CORVINUS). A Figyelő szakértője által összeállított indikátorok alapján a két legjobban teljesítő intézményt a tavalyi eredményeknek megfelelően a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Semmelweis Egyetem és az ELTE követi a sorban. Ha az intézményeket aszerint rangsoroljuk, hogy első helyen hányan jelentkeztek oda, akkor az előző évekkel összhangban az ELTE kerül ki ebből a versenyből győztesen. Viszont, ha a diplomaszerzést követően elérhető átlagbért vesszük csak számításba, akkor a tavalyi összetett győztes, CORVINUS áll az élen, a második a BME és harmadik az NKE.

Az idei Figyelő Felsőoktatási Rangsor legfontosabb listáit a képzési területi rangsorok jelentik. Az egyes képzési területeket a legnépszerűbb szakokat indítók rangsorával, az adott szakokon végzettek leggyakoribb foglalkozásait reprezentáló szófelhők és a képzési területet átfogóan ismertető infografikák segítségével mutatták be a szerkesztők. Néhány kiemelt képzési terület:

- Az agrár képzési terület legjobbja szintén az ATE lett, 58,6-es összesített pontszámmal. A képzési területen a legnépszerűbb szakok közül az élelmiszermérnök szakon végzettek – a közölt szófelhők alapján – többnyire mérnökként, minőségbiztosítási munkatársként vagy élelmiszeripari szakértőként helyezkednek el, míg a mezőgazdasági mérnökök mezőgazdászok, vállalkozók vagy agrármérnökök lesznek.

- A gazdaságtudományok területén ismét a hagyományos képzőhelyek szerepeltek nagyon jól, a CORVINUS lett az első, az ELTE Gazdálkodástudományi Intézete a második, A PTE-KTK pedig a harmadik helyezett lett, alig egytized ponttal megelőzve a negyedik BME-GTK-t.

- A műszaki képzési területen csaknem egy ponttal maradt le az első helyről a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, az 56,5 pontot megszerző PPKE-ITK mögött. Nagyjából egy-egy pont különbséggel követi őket a harmadik és negyedik helyen a BME-GPK és a BME-ÉPK is. A legnépszerűbb szakok a villamosmérnöki, a járműmérnöki és a gépészmérnöki.

Jobb esélyek

A kiadványban a HÖOK elnökének jegyzete reflektál az oktatási rendszerben a COVID okozta nehézségekre és a Rab Árpád jövőkutatóval készült interjúban arról olvashatnak, hogyan készülhet fel az egyetem a hibrid oktatásra és mi az az e-learning, hogyan érdemes az élethosszig tartó tanulást értelmezni.

A megjelentetett interjúkkal a rangsorok ismerete mellett még relevánsabb képet kaphat az olvasó a hazai intézményekről: a dékánok, a hallgatók és vállalatvezetők egyaránt az adott képzési területről osztják meg tapasztalataikat, ismereteiket. Mindezek segítségével az érdeklődők is jobban átláthatják egy-egy terület sajátosságait. Pályaorientációs szempontból pedig ez óriási előny, hiszen aki többet tud arról a képzéstípusról, amelyen tovább szeretne tanulni, jobb esélyekkel is indul.

A Figyelő Felsőoktatási Rangsorának előnye a top 10 rangsor is, amely az egyes legnépszerűbb szakokat azok munkaerőpiaci beválásával jellemzi. A tavalyihoz hasonlóan idén is megismerhetjük azokat a szakokat, amelyek elvégzésével a lehető legjobban lehet keresni, a kiadvány végén pedig egy válogatást találunk: idén a szerkesztők friss diplomás pályakövetési adatok híján modellezték az idén érvényes frissdiplomás béreket.

A Felsőoktatási Rangsor hasznos témáit kiterjesztve és azokat további érdekes és hasznos tudnivalókkal, szórakoztató tartalmakkal kiegészítve elindult az UniLife felsőoktatási portál, ahol további hasznos cikkeket talál! UniLife. Tudj meg többet!