2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

Trükkös módszerrel verték át milliókkal az őstermelőket

Több millió forinttal tartozik őstermelőknek egy szentesi felvásárló – derítette ki a Hír TV fogyasztóvédelmi magazinja. A társaság az ellenérték nélkül átvett zöldséget és gyümölcsöt nyomott áron adta tovább. A rendőrség csalás gyanújával nyomoz.

Medgyesi László 250-300 ezer paprikát termeszt évente. A gyulavári őstermelőnek nincs alkalmazottja, egyedül dolgozik a fóliasátrakban, piacra járni nincs ideje, a terményt felvásárlóknak adja el. Eddig nem volt gondja velük, a Fruit-Transport Kft. azonban nem fizette ki. A tartozás meghaladja a fél millió forintot.

– Most is úgy gondoltuk, hogy fizetni fognak. Egy részszámlát kaptunk is, mint általában mindenki, de utána megállt az egész tranzakció. Arra hivatkoztak, hogy a gazdasági helyzet miatt, meg áfát nem kaptak meg, meg ilyesmi – nyilatkozta a Hír TV-nek az őstermelő.

1,5 millióval tartoznak Szabadkígyósnak

A szentesi székhelyű, ma már felszámolt vállalkozás a szabadkígyósi önkormányzatnak 1,5 millió forinttal maradt adósa. Balogh József polgármester elmondása szerint a helyi munkanélkülieknek akartak a kertészeti lehetőséggel munkahelyeket teremteni, és ennek a kockázatát és a befektetési költségeit is vállalták. „A probléma az, hogy a partnereink nem mindegyike korrekt és egy részük igyekszik becsapni a szállítóit, nem megfizetni az áru értéket. Ebből nagyon jól meg lehet gazdagodni” – egészítette ki szavait a település vezetője.

Fizetnek, majd késve, végül egyáltalán nem

A becsapott termelők követeléskezelő céghez fordultak. A Panaszkönyv a társaság képviselőjétől tudta meg, hogy a Fruit-Transport céghálózat mögött egy szegvári család áll. Kezdetben fizetnek, majd késve fizetnek, később nem fizetnek, végül jön a felszámolás.

– A tulajdonosi kör úgy épül fel, hogy több céggel dolgoznak. Van egy úgynevezett frontcég, amely kívülről megfelel az elvárásoknak, delétrehoznak olyan cégeket, mint a Fruit-Transzport, amelyik csak úgy tud jó árat produkálni a rendszerben, hogy tudhatóan már a végére nem fizet – mondta Bánhegyi Mihály, a Fortes Justitia Kft. tulajdonosa.

A felvásárló cég tulajdonosait a Hír TV a telephelyükön kereste, ahol nem jártak eredménnyel. A telefon szintén sikertelennek bizonyult, az otthoni számon sem voltak elérhetők.

Nem egyedi eset

A Panaszkönyv által bemutatott eset nem egyedi, ezt már az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke mondta a Hír TV stúdiójában.

– Gyakorlatilag évek óta bevett gyakorlat, hogy bizonyos kereskedő cégek visszaélve azzal a bizalommal, amit a termelők feléjük felállítottak, nem fizetik ki a őket – jelentette ki a kamara alelnöke, Kis Miklós Zsolt.

A rendőrség csalás gyanújával miatt nyomoz az ügyben.

Részletek a 17 óra 30 perckor kezdődő Panaszkönyvben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!