2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:05

Belföld

Trianon-emlékmű Sárrétudvariban

Trianon- emlékművet avattak a Hajdú- Bihar megyei Sárrétudvariban. A kettős keresztet egy helyi vállalkozó ajánlotta fel a nagyközségnek, valamint a világ magyarságának.

  • Trianon-emlékmű Sárrétudvariban

A sárrétudvari református templom harangjai is száz másodpercig zúgtak az 100 éves évfordulón. Minden egyes másodperc egy év a trianoni békediktátum kihirdetése óta.

Trianon beleégett és benne él mindennapjainkban. Minden magyar: akár ismeri, akár elismeri, vagy nem- áldozata. A nagyhatalmak lelketlen pénz- és hataloméhsége, belső gyengeségeink, széthúzások, marakodások. Vagy mindkettő együtt. Nem tudom, nem tudjuk. Csak sejtjük, hogy a magyar nemzeti sors és életút benne lakik Trianonban

- vélekedett dr. Lendvai Csaba.

Lendvai Csaba a rendszerváltás hajnalán- akkor így nevezték- áttelepült Erdélyből Magyarországra. Feleségével és gyermekeivel a nagyközség egyik legnagyobb vállalkozójává vált. A békediktátum századik évfordulójára pedig emlékművet adományozott a településnek, azon keresztül pedig a világ magyarságának.

Azt nem mondom, hogy minden nemzetiséggel úgy bántunk azokban az időkben, ahogy lehetett, vagy kellett volna. De azt azért mondom, hogy ebben a helyzetben egy ezeréves nemzetnek a megsemmisítése, az erre való törekvés az egy nemzetgyilkosság

- mondta Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

2000 óta június negyedike a Nemzeti Összetartozás Napja.

Bizonyos értelemben van öröm is a szívünkben. Miért? Azért, mert száz esztendő alatt nem adta fel a magyar nemzet, hanem képes volt megerősödni, magára találni. Mert voltak olyan államférfiai, akik képesek voltak egy hitevesztett, egy kifosztott, egy kirabolt országot talpra állítani

- fogalmazott az Országgyűlés alelnöke, Jakab István. 

Győrfi Lajos szobrászművész alkotásának kőalapja a Felvidékről érkezett, a kettős kereszt szobor pedig süttői márványból készült.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!