2019. május 19.,
vasárnap, Ivó, Milán napja

Tovább folyik a Jobbik szakadása

Hír TV

2018. november 1., csütörtök 14:50

Megkerülhetetlen erő lesz az önkormányzati választáson a Jobbik, ezért szükséges az együttműködés - az LMP országgyűlési képviselője szerint. A Jobbik kommunikációjában azonban továbbra is elutasítják a konkrét együttműködést a többi ellenzéki párttal. A pártot korábban elhagyók közben tovább tárgyalnak a Mi Hazánk Mozgalommal, Apáti István úgy fogalmazott: reális esély van a csatlakozásukra.

„Én Simicska Lajos fizetési listáján sem voltam rajta, és most nem szeretnék Ungár Péter vagy Schmidt Mária fizetési listájára sem rákerülni” – nyilatkozta Volner János. 

Néhány órával a Jobbik országgyűlési frakciójából való kizárása előtt nyilatkozott így Volner János. A pártból távozók közül többen is szóvá tették, hogy szerintük a Jobbik túl közel került a baloldali ellenzéki pártokhoz.

„Jobbik-MSZP-DK például vagy Jobbik-DK vagy Jobbik-DK-MSZP-LMP-Momentum nem tudom, Kétfarkú. Nem lesz. Nem lesz ilyen. Ezek a pártlogók nem fognak szerepelni senki mögött aki Jobbik által támogatott vagy Jobbikos politikus, ezt bizton tudom mondani, erről döntés született, bármit is nyilatkozzanak a sorainkat elhagyó társaink”– mondta Mirkóczki Ádám. A Jobbik kommunikációs igazgatója szerint az egy év múlva esedékes önkormányzati választáson sem lesz együttműködés a baloldali pártokkal.

„Önkormányzati választásoknál a Jobbik egy megkerülhetetlen erő lesz” – ezt már Ungár Péter nyilatkoztas. Az LMP országgyűlési képviselője ismét hangsúlyozta: az ellenzék nem folytathatja azt a politikát, amit április 8-a előtt. Ungár a Hír TV Magyarország Élőben című műsorában azt mondta: az ellenzéknek saját politikát kell mutatni a belharcok helyett.

„A Jobbikkal vannak közös ideológiai pontok amúgy. Például mi olyan pártok vagyunk, akik a 2010 előtti kormányzáshoz úgy viszonyulunk, hogy az egy rossz kormányzás volt. Mi azt gondoljuk, hogy ’90-ben rendszerváltoztatás történt nem rendszerváltozás. Mi nem gondoljuk azt, hogy az Európai Unió önmagában tökéletes és nem az a lényege az Orbán-kormány leváltásának, hogy utána eljön az európai értelemben vett mennyország és még ezer olyan ideológiai dolog van, amiben kapcsolódik a két párt. De nagyon súlyos ideológiai különbségek vannak és én ezt nem tagadom” – mondta Ungár Péter. Közben a Jobbikból kilépett 3 országgyűlési képviselő tárgyalásokat folytat a Mi Hazánk Mozgalomhoz való csatlakozásról.

„Értékrendi, stratégiai, taktikai, szervezeti kérdésekről, sok egyéb kérdésről szeretnénk egyeztetni, és hogyha ezek a tárgyalások jó eredménnyel zárulnak, erre természetesen azért reális esély van, de elkiabálni azért nem szabad semmit, akkor nem zárható ki a csatlakozás.”– mondta Apáti István. A Závecz Research októberi közvélemény-kutatása szerint a biztos pártválasztók körében a Jobbik mindössze 12 százalékon áll, amivel épphogy megelőzi a szocialista pártot. A Mi Hazánk Mozgalmat 1 százalék választaná.