2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Többen jelentkeznek katonának

Az utóbbi hetekben lényegesen többen jelentkeznek katonának a toborzó irodák online felületein. Ez annak is köszönhető, hogy a veszélyhelyzet miatt toborzó tevékenység nagy része az interneten folyik, de szerepet játszhat ebben a munkahelyek elvesztése, bizonytalanná válása is. A szaktárca kéri, hogy a szükséges információkért lehetőség szerint telefon és elektronikus úton vegyék fel a kapcsolatot a toborzó állománnyal.

  • Többen jelentkeznek katonának

Jelentősen megnövekedett az online jelentkezések száma a honvédség toborzó irodáinál – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a szaktárca. A Honvédelmi Minisztérium (HM) közlése szerint ez részben annak köszönhető, hogy a vészhelyzet miatt a honvédség toborzó tevékenységének súlypontja az internetes felületekre tevődött át, annak ellenére, hogy a megyeszékhelyeken található katonai toborzó irodák az egészségügyi és higiénés rendszabályok betartásával az ügyfélszolgálati tevékenységet fenntartják.

A jelentkezések megnövekedésének másik oka lehet, hogy a munkahelyek megszűnése, bizonytalansága miatt többen kérelmezik a felvételüket a hadsereghez, szerződéses katonának vagy tartalékosnak. A HM hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel toborzó rendezvényeket és iskolai előadásokat nem tartanak. A felvételi feltételek viszont változatlanok. A legfontosabb követelmény továbbra is az önkéntes jelentkezés, a magyar állampolgárság, az állandó belföldi lakhely vagy tartózkodási hely, a megfelelő iskolai végzettség. A jelentkezőknek be kell töltenie a 18. életévet, büntetlen előélettel kell rendelkeznie és meg kell felelnie az alkalmassági vizsgálatokon. Bővebb információ a feltételekről, eljárási folyamatokról, juttatásokról, pótlékokról és kedvezményekről a hadkiegészítés.hu és az irányasereg.hu honlapokon található.

A honvédség online toborzó felületein található információk szerint egyébként a katonává válás folyamata három egyszerű lépésből áll: a regisztrációval kezdődik, melyet az alkalmasság vizsgálat követ és végül a bevonulás. Ezekhez a lépésekhez, különböző dokumentumok kellenek, az egészségi állapotot igazoló háziorvosi igazolástól kezdve a személyi okmányokon át az iskolai végzettséget és egyéb képzettséget igazoló iratokig. Az alkalmasságot egészségügyi vizsgálattal, pszichológiai teszttel és fizikai felméréssel is ellenőrzik.

Mint minden munkahelyen, a honvédségnél is van próbaidő. Ez legfeljebb hat hónapot jelent, ha valaki a felvételi eljárás folyamán nem volt sikeres a fizikai alkalmassági követelmények teljesítésében, legkésőbb a próbaidő leteltéig teljesítheti a követelményeket. A jelentkezők a próbaidő alatt jogosultak illetményre, laktanyai elhelyezésre és étkezésre, valamint kapnak egyenruhát, felszerelést. A próbaidő alatt azonban a szerződésük, illetve a szolgálati viszonyuk indokolás nélkül, azonnali hatállyal megszüntethető.

Ezt kezdeményezheti a katona, de a honvédségi szervezet parancsnoka is. Amennyiben szerződéses legénységi állományú katonaként létesítenek jogviszonyt, de a jelentkező még nem volt katona, a szolgálati viszony kezdőnapjától számított egy évig közkatona lesz, vagyis nem visel rendfokozatot. Ha a jelentkező már volt katona, a katonai szolgálatról szóló igazolása alapján megkapja a már megszerzett rendfokozatát. Ha azonban közben magasabb iskolai végzettséget szerzett, akkor magasabb rendfokozatot is kaphat. Amennyiben altiszti vagy tiszti beosztásba kerül az iskolai végzettsége alapján, akkor lehet magasabb kezdő rendfokozata is a tiszti, illetve altiszti eskü letételét követően. Addig szerződéses pályakezdő lesz, és közkatonaként, rendfokozat nélkül teljesít szolgálatot. A kezdő altiszti rendfokozat őrmesteri, míg a kezdő tiszti rendfokozat hadnagyi lehet.

Ugyanakkor a jelen helyzet miatt a HM kér minden érdeklődőt és jelentkezőt, hogy a releváns információkért lehetőség szerint telefonon és elektronikus úton vegye fel a kapcsolatot a toborzó állománnyal.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!