2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 1. 03:00

Belföld

Több tízezer diák állt munkába

Több tízezer diák állt munkába az elmúlt hetekben, miután megkezdődött a vakáció. A fiatalok legszívesebben strandokon, fesztiválokon és a vendéglátásban szeretnek dolgozni – ezt követik a gyorséttermi és árufeltöltői állások. A bruttó órabér átlagosan 584-650 forint között mozog, de van ahol meghaladja az ezer forintot is. A bér után adózni is kell, így a munkavállalás feltétele, hogy a diák rendelkezzen adóazonosító jellel.

Van, aki már egy hónapja dolgozik diákmunkában a budapesti Dagály Termálfürdőben. Rajta kívül jelenleg még hat fiatalt foglalkoztat az intézmény: úszómestereket, és hoszteszeket. Máshol csúszdakezelőkre és pénztárosokra van szükség. A budapesti strandok a nyári szezonban több ezer fiatalnak biztosítanak munkalehetőséget, ez az egyik legkeresettebb elfoglaltság a diákok körében. A bekerülésnél előny, ha valaki legalább egy nyelvet jól beszél. „Hál’ Istennek most már mi is elérkeztünk oda, hogy a diákok többsége egy nyelvet jól bír, van, aki kettőt is. Mivel nálunk elég sok a külföldi, ezért nagy szerepe van és jelentősége. Nyári hónapokban van olyan nap, amikor ötven-hatvan főt foglalkoztatunk diákot” – közölte Kovács László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetési igazgatója.

A másik legkeresettebb munka a vendéglátás, illetve a különböző fesztiválok. Ezt követik a gyorséttermi és árufeltöltői állások. A legtöbben iskolaszövetkezeteken keresztül jutnak be a rendszerbe. Ilyenkor a diák nem a munkaadóval, hanem az őt közvetítő céggel áll munkaviszonyban. Így jobban kiszűrhetőek az esetleges visszaélések. Például, ha a munkaadó nem időben vagy nem pontosan fizet. Szigorú előírás például, hogy az órabér nem lehet bruttó 584 forintnál kevesebb. „Országosan és regionálisan megoszlik ez 584 és 650 forint között bruttóban, ezek azok az általános óradíjak, ami most bérként jelentkezik jelenleg. Szaktudástól, képzettségtől, tanulmányoktól függően kategorizálódnak a lehetőségek. Nem ritkák az ezer forintot meghaladó bruttó óradíjak sem” – mondta Szűcs Attila, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének alelnöke.


A magasabb fizetéshez azonban már mindenhol komoly nyelvtudást vagy speciális ismeretet várnak el. A bérből 16 százalék személyi jövedelemadót vonnak le. A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak az iskolai szünidőben. Szülői engedéllyel azonban már 15 évesek is munkát vállalhatnak. Ehhez mindössze egy feltétel kell, hogy a diáknak legyen adóazonosító jele.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!