Országszerte ellenőrzik a sonkát, a bort, az édességet és a tojást – a szavatosságát, hogy milyen hőfokon tárolják, mennyi van belőle, honnan érkezik – az élelmiszer-biztonsági hivatal szakemberei. A tojásnál nem csak a regisztrációs számot nézik.
Március 4-e és 14-e között az ellenőrök mintegy 20 ezer hazai és külföldi tételt vizsgáltak meg, 5,4 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Az ünnepek előtt a nagy mennyiség miatt az átlagosnál több a hiba az előállításnál és a csomagolásnál is. – Országosan összesen 2522 ellenőrzésre került sor. Ebből 384 ellenőrzés élelmiszer-előállító helyen történt. 1996 ellenőrzés az élelmiszer-forgalmazásban történt. Állatszállítmányt 142 esetben ellenőriztünk – közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.
Az egyik áruházban úgynevezett érzékszervvizsgálattal ellenőrizték a húsárut. 6-700 forintért nincs jó ízű füstölt sonka. „Megkóstolják, illetve szemügyre veszik ezeket a termékeket – közölte a CBA kommunikációs igazgatója. – Kibontják a csomagolásból, megnézik, milyen szárazanyag-tartalommal rendelkezik, milyen ízhatásokat tapasztalnak. Ezek nagyon fontosak, hiszen az elmúlt években nagyon sok esetben voltak gondok. Nem a mi áruházláncunkban” – tette hozzá Fodor Attila.
A hatóság 50 esetben bírságolt, több mint 7 millió forint értékben. 79 eljárás van folyamatban, így további 9 millió forint bírság kiszabása várható.