2018. december 16.,
vasárnap, Etelka, Aletta napja

Több, mint 4100 hektárt tisztítottak meg a bombáktól és a lőszerektől

Hír TV

2018. december 7., péntek 07:48, frissítve: péntek 08:25

Befejeződött az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Csaknem 3 milliárd forintból több, mint 4100 hektáros részt tisztítottak meg a bombáktól és a lőszerektől. A mentesített egykori katonai területet a jövőben magángazdák bevonásával, legelőként akarják hasznosítani.

A Hajdú-Bihar megyei Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras és Karcag települések külterületét több évtizeden át használták az egykori KGST országok katonái bombázó lőtérként. 2015-ben a tűzszerészek egymás után bukkantak bombákra és lőszerekre. Több ezer bombatölcsér okozott tájsebet a Hortobágyi Nemzeti Park ezen részén. Az elcsúfított természetvédelmi terület lőszermentesítése évekig tartott.

„Szép munka volt, köszönöm szépen!” – Ezt mondta a mai projektzárón Nagy István. Az agrárminiszter szerint ez a természetvédelem nagy győzelme. A több mint 4100 hektáros terület tájrehabilitációja három minisztérium együttműködésének eredménye.

„E projekt keretében sikerült elhárítani minden olyan veszélyt, ami a területen felmerült. Több, mint 40 ezer lőszer, több mint 5 ezer bombatölcsér eltüntetésére került sor a projekt keretében” – tette hozzá Nagy István.

A mentesítés során a leginkább veszélyes részeken másfél méteres mélységig kutatta át a területet a honvédség. A bombatölcséreket betemették, vizes élőhelyeket alakítottak ki, illetve segítik a terület gyepesítését. A csaknem 3 milliárd forintos költségeket részben az unió illetve a magyar állam fizette.

„Ez egy roncsolt terület jelen pillanatban, tehát a betemetett bombatölcséreknek a helyét még nem tudta teljesen visszahódítani a természet, így aztán nagy szükség van arra, hogy minél több legelő állat elvégezze azt a természetvédelmi kezelést, aminek eredményeként egy teljesen természetes állapotot tudunk előidézni a területen” – fejtette ki Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A példa nélküli projekt eredményeként itt hamarosan a környékbeli gazdák állatai legelnek majd. Az agrárminiszter azt mondta: reméli, hogy erre már a jövő évi legeltetési időszakban módjuk is lesz.