2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Több, mint 4100 hektárt tisztítottak meg a bombáktól és a lőszerektől

Befejeződött az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Csaknem 3 milliárd forintból több, mint 4100 hektáros részt tisztítottak meg a bombáktól és a lőszerektől. A mentesített egykori katonai területet a jövőben magángazdák bevonásával, legelőként akarják hasznosítani.

  • Több, mint 4100 hektárt tisztítottak meg a bombáktól és a lőszerektől

A Hajdú-Bihar megyei Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras és Karcag települések külterületét több évtizeden át használták az egykori KGST országok katonái bombázó lőtérként. 2015-ben a tűzszerészek egymás után bukkantak bombákra és lőszerekre. Több ezer bombatölcsér okozott tájsebet a Hortobágyi Nemzeti Park ezen részén. Az elcsúfított természetvédelmi terület lőszermentesítése évekig tartott.

„Szép munka volt, köszönöm szépen!” – Ezt mondta a mai projektzárón Nagy István. Az agrárminiszter szerint ez a természetvédelem nagy győzelme. A több mint 4100 hektáros terület tájrehabilitációja három minisztérium együttműködésének eredménye.

„E projekt keretében sikerült elhárítani minden olyan veszélyt, ami a területen felmerült. Több, mint 40 ezer lőszer, több mint 5 ezer bombatölcsér eltüntetésére került sor a projekt keretében” – tette hozzá Nagy István.

A mentesítés során a leginkább veszélyes részeken másfél méteres mélységig kutatta át a területet a honvédség. A bombatölcséreket betemették, vizes élőhelyeket alakítottak ki, illetve segítik a terület gyepesítését. A csaknem 3 milliárd forintos költségeket részben az unió illetve a magyar állam fizette.

„Ez egy roncsolt terület jelen pillanatban, tehát a betemetett bombatölcséreknek a helyét még nem tudta teljesen visszahódítani a természet, így aztán nagy szükség van arra, hogy minél több legelő állat elvégezze azt a természetvédelmi kezelést, aminek eredményeként egy teljesen természetes állapotot tudunk előidézni a területen” – fejtette ki Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A példa nélküli projekt eredményeként itt hamarosan a környékbeli gazdák állatai legelnek majd. Az agrárminiszter azt mondta: reméli, hogy erre már a jövő évi legeltetési időszakban módjuk is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!