2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Több mint 17 ezer családot segít

Hír TV

2019. január 3., csütörtök 19:13, frissítve: csütörtök 19:39

Egy egész életre szól az újonnan bevezetett gyermek otthongondozási díj, melyet olyan családok vehetnek igénybe ahol van önmagát ellátni képtelen gyerek - mondta az emberi erőforrások minisztériumának parlamenti államtitkára. A gyod több mint 17 ezer családot érint. Jelenlegi összege 100 ezer forint, ez 2022-ig folyamatosan emelkedni fog.

Ágoston most januárban lesz 16 éves. Koraszülöttként jött a világra, akkor újra kellett éleszteni, később fertőzéseket kapott, amelyek szövődményekkel jártak. Sérültté vált. Csak  kis lapok segítségével tud kommunikálni. „Épp értelműnek mondható, vagy mondom én. Ez azért jó, mert azt látjuk és tudjuk is, hogy minden pillanatban jelen van” – mondja édesanyja, Farkas Kriszta.

A fiú egy segítő iskolában tanul kommunikációt már 6 éve. Szeret tévézni, sétálni, de segítség nélkül semmire sem képes. Édesanyja neveli őt egyedül 18 éves nővérével együtt. A hasonló helyzetű szülők részére vezette be a kormány a gyermekek otthongondozási díját.

„Tudok egy olyan szakápolót bébiszitterként alkalmazni, akinek nem 800-1000 forintot, hanem, hogyha annyit kér, 1500-at vagy 2000-et, akkor ki tudom neki fizetni” – nyilatkozta Farkas Kriszta.

A fiúnak és édesanyjának gyógytornára is kell járnia egyébként. Az egész életre szóló juttatásból így már ezt is tudják fedezni, ugyanis a gyermekek otthongondozási díja jelenleg havi 100 ezer forint, mely 2022-re az akkori minimálbér szintjét fogja elérni.

„A gyermek nem csak 18 év alatti gyermeket jelent, hanem ez egy egész életre szóló támogatás. Aki a gyermekét otthon ápolja, otthon gondozza és a gyermeke sajnos olyan állapotban van, hogy nem tudná ellátni, az ő számukra akkor is, ha a gyermek 20, 30, 40 éves a szülők számára, akkor is biztosított a gyermekek otthongondozási díja” – emelte ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az Országgyűlés decemberben szavazott az ápolási díjakról. A kormány kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja emlékeztetett, hogy akkor egyik ellenzéki képviselő sem szavazta meg a támogatási összeg emelését.

„Sem a Jobbik, sem az MSZP, sem Gyurcsány, sem a Párbeszéd, sem az LMP soraiban nem volt egyetlen olyan képviselő sem, aki támogatta volna az ápolási díjnak a megemelését. Ezért mondjuk azt, hogy a magyarországi ellenzék az teljes mértékben hiteltelen és kétszínű” – közölte tájékoztatóján Nyitrai Zsolt.

Az ápolási díj 50 ezer embert, az egész életre szóló gyermek otthongondozási díj pedig több mint 17 ezer családot segít.