2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Több évnyi szabadságvesztés is járhat annak, aki megszegi a hatósági karantén szabályait

Akár több évnyi szabadságvesztés is kiróható arra a személyre, aki nem tartja be a hatósági házi karantén előírásait. A 14 napig otthoni karanténban tartózkodókra szigorú szabályok vonatkoznak, ezek betartását a rendőrség ellenőrzi.

  • Több évnyi szabadságvesztés is járhat annak, aki megszegi a hatósági karantén szabályait

A házi karantén egy speciális járványügyi intézkedés, azokat a magyar állampolgárokat kötelezhetik erre, akik külföldi útjuk során megbetegedhettek. A fertőzött területről érkező magyarokat egészségügyi vizsgálatra kötelezik.

Több mint 460 esetben rendeltek már el hatósági házi karantént azoknál a magyar

állampolgároknál, akik az osztrák és szlovén határon léptek be az országba - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton a köztelevízióban.

 A házi karanténban lévőkre szigorú szabályok vonatkoznak: nem hagyhatják el tartózkodási helyüket, nem fogadhatnak vendégeket, nem érintkezhetnek senkivel, ellátásukat a családjuknak, vagy az önkormányzatnak kell megoldania. A szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi.

Az ellenőrzések során törekszünk arra, hogy az ellenőrzendő személyek személyes terét, a magánéletét, a napi megszokott tevékenységét ne zavarjuk, és a lehető legkisebb mértékben korlátozzuk a személyiségi jogait.

- mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője

Aki megszegi a rendelkezéseket, akár több évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat, aki viszont megszegve a hatósági házi karantén szabályait, megfertőz másokat, akkor súlyos testi sértést követ el, ebben az esetben a bűntett három évig terjedő szabadságvesztés lehet, viszont ha ez a testi sértés, életveszélyt vagy halált okoz akkor kettő évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény ezt a fajta magatartást

- jelentette ki Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője.

A házi karantént más európai országok is alkalmazzák: a Szlovákiába külföldről hazatérő állampolgárokat automatikusan 14 napos házi karanténnak vetik alá, Romániában pedig több, mint 20 olyan személy ellen indult már bűnügyi eljárás, akik egy fertőzött térségből hazatérve nem tartották be a házi karantén szabályait.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

A Fidesz-KDNP európai parlamenti kampánynyitóján Orbán Viktor miniszterelnök felidézte, hogy az e heti kétnapos Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (NatCon) három brüsszeli polgármester is megpróbálta betiltani, de a rendezvény végül lezajlott. A kormányfő most elhozta magával a betiltó határozat szövegét. Kiderült, milyen is a brüsszeli jogállamiság.
Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként - mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!