2023. 03. 26. Vasárnap Emánuel napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

Tíz centiméteres jégtakaró kellene, hogy dolgozhassanak + Videó

Nem tudják elkezdeni a nádaratást a Balatonon, az enyhe tél miatt a tó nem fagyott be. Megfelelő gépekkel a part menti területeken jég híján is lehet aratni a nádat, nagyobb mennyiséget azonban csak akkor lehet levágni, ha a tavat legalább 10 centiméteres jégtakaró borítja.

A balatoni nádas területéből 600 hektárt lehet learatni. Szakemberek szerint azért kell levágni, mert ez javítja a víz minőségét. Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője elmondta: „a nádas kezelésének egyetlen egy módja az, hogyha télen levágjuk, és tavasszal egy sokkal egészségesebb szerkezetű nád fog helyette visszanőni”. Hozzátette: ha ezt nem tudják megtenni, akkor az avas nád fog bent maradni, nem tud megfelelően fejlődni.

Az aratást csak úgy tudják megkezdeni, ha legalább tízcentis jég van a tavon. Arra pedig, hogy a Balaton befagyjon, egyelőre nem sok esély van. Horváth Ákos, a siófoki Meteorológiai Obszervatórium vezetője azt mondta: a most beáramló levegő jóval hűvösebb, mint ami korábban volt, azonban ez még mindig nem tűnik elegendőnek ahhoz, hogy jégpáncél alakuljon ki a Balatonon.

1932 óta mindössze négyszer fordult elő, hogy nem fagyott be télen a Balaton. A nádvágóknak február 15-ig van engedélyük a munka elvégzésére, ezt a természetvédelmi hatóság február végéig meghosszabbíthatja. A nádat a magyar piacon, Németországban, Dániában és Hollandiában értékesítik, főként tetőfedésre használják, de padlót és nádszövetet is készítenek belőle.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!