2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Belföld

Titokban avattak fel 130 gárdistát, Csókakő műveleti körzet lett

Műveleti körzetté nyilvánította és lezárta éjféltől a Fejér megyei Csókakőt a rendőrség. Az intézkedésre a főkapitányság közlése szerint bűncselekmény megelőzése érdekében került sor. Sajtóértesülések szerint gárdaavatást terveztek a faluban, a Jobbik megyei elnöke azonban azt mondta, hogy erre egy "titkos helyszínen" már sor került. Szombaton délután feloldották a lezárást, a település újra szabadon megközelíthető.

Bűncselekmény megelőzése érdekében műveleti területté nyilvánította és lezárta éjféltől a Fejér megyei Csókakőt a rendőrség. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az okokról részleteket nem árult el. A Fejér Megyei Hírlap internetes kiadása úgy tudja: a településen az Új Magyar Gárda tervezett mára avatást, lehetséges helyszínként pedig Csókakőt is megjelölték.

Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke az internetes oldalnak megerősítette a hírt, miszerint a tervezett gárdaavatás miatt mehetett ki a településre a rendőrség. Árgyelán azonban azt mondta: a 130 újoncot végül egy titkos, másik helyszínen avatták fel. Árgyelán János az MTI kérdésére elmondta azt is: a nyáron felavatott csókakői Horthy-szobor előtti Nagy-Magyarország téren lett volna az avatás, amit végül egy másik helyszínen tartottak meg. „Volt egy Horthy-emléktúra is délelőtt a faluban, de azt nem érintette a rendőrség fellépése: a résztvevők megmásztak egy csúcsot a Vértesben, és vissza is tértek a faluba” – tette hozzá.


Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a rendelkezésre álló adataik alapján Csókakő belterületén bűncselekmény elkövetése volt valószínűsíthető, éppen ezért a rendőr-főkapitányság vezetője ennek megelőzése érdekében, illetve a település közbiztonságának a fokozása érdekében fokozott ellenőrzést rendelt el Csókakőn és a faluba bevezető utakon, útszakaszokon. Csak azokat engedik be a településre, akik lakcímkártyával igazolni tudják, hogy helyi lakosok. Beengedték ugyanakkor a falu boltjaiba érkező szállítmányokat vagy a rokonoknak gyógyszert vivőket is – mondta a szóvivő.

Elmondta azt is, hogy magát a települést műveleti körzetnek minősítette a kapitányság. A jelen lévő rendőrök létszámát firtató kérdésre azt válaszolta: elegendő erő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kiszabott feladatokat végre tudják hajtani. Hozzátette: bűncselekmény eddig nem történt, az igazoltatások során kisebb szabálysértéseket találtak, megtették a szükséges intézkedéseket.


Nagyobb térképre váltás

Újra be lehet menni a településre

Szombat délután befejeződött a rendőrségi akció Csókakőn, a falu újra szabadon megközelíthető – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombat délután az MTI-vel. Németh-Kész Mónika elmondta, 14 óra 50 perckor feloldották a zárást. Így most már nemcsak a helybéliek mehetnek be a faluba, hanem bárki. Hangsúlyozta, semmilyen bűncselekmény nem történt ezen időszak alatt Csókakőn, mindössze a fokozott ellenőrzések során kellett intézkedniük néhány szabálysértés ügyében. A település műveleti körzetté nyilvánításának okairól és céljairól nem adott tájékoztatást, és azt mondta: „később sem lesz bővebb tájékoztatás az ügyben".

Az MTI értesülése szerint Dunaföldváron avatták fel az Új Magyar Gárda újoncait szombat délelőtt. A Távirati Iroda úgy tudja, a szervezet az egykori lőtér területén rendezte meg az avatást. Információk szerint a gárdatagok avatási helyszínének közelében nemcsak igazoltattak, hanem több bírságot is kiróttak közlekedési szabálysértés miatt. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésre azt közölte, Dunaföldváron, egy magánterületen tartottak rendezvényt, a rendőrök ott 50 embert igazoltattak. Arra kérdésre, hány rendőr vett részt a településen az intézkedésben, azt mondta, a "szükséges" számban jelentek meg. Király Balázs, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt közölte, hétfőn közleményben adnak tájékoztatást a Dunaföldváron történtekről. Bencze János, a Jobbik Tolna megyei elnöke az MTI-nek azt mondta: nincs tudomása az eseményről, mivel a Jobbiknak semmi köze az Új Magyar Gárdához.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a rendőrségi járművek folyamatosan hagyják el a községet. A vár alatti téren kialakított műveleti pontnál azonban még mindig áll egy sátor, illetve több gépkocsi és kisbusz sorakozik mellette.

Elzárhatnak területeket

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodája a rendőrségi törvényre hivatkozva arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a rendőrség egyebek mellett a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében a rendőri szerv vezetője által meghatározott nyilvános helyen vagy a közterület kijelölt részén az oda belépőket vagy az ott tartózkodókat igazoltathatja. A rendőrök mások mellett nagy területű helyszín biztosítására csapaterőben alkalmazhatók, amelynek során elzárhatnak területeket a személy- és járműforgalom elől.

Az ORFK csapatszolgálati szabályzata részletesen szabályozza a rendőri művelet fogalmát. Az összehangolt tevékenységek összessége bűnmegelőzési, bűnüldözési, államigazgatási és rendészeti feladatok megoldására irányul. Ennek mérete lehet helyi, területi, regionális vagy országos. A helyi művelet egy rendőrkapitányság, a területi egy megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitányság területére terjed ki. A regionális rendőri művelet kettő vagy több megyét (fővárost) érint, míg az országos az ország egész területére kiterjedő műveletek összessége.

A szóvivői iroda arra is kitért, hogy a rendőri erők a műveletet három vagy több ponttal meghatározott műveleti körzetben hajtják végre. Ez magában foglalja egyebek mellett a vezetési pontot, az alkalmazási terepszakaszokat, valamint a megindulási, várakozási, összpontosítási és gyülekezési helyeket, körleteket.

Véget ért a Hősök terén az a rendezvény, amin a Magyar Gárda öt évvel ezelőtti megalakulását ünnepelték. Pár százan voltak az eseményen, a rendezvényen részt vevők a Hősök terének körülbelül a negyedét töltötték meg. A hatóság a rendezvény előtt határozott fellépést ígért az esetleges jogsértésekkel szemben, és négy embert előállított. A demonstrációt a BRFK korábban megtiltotta, de a Fővárosi Törvényszék felülbírálta a rendőrség határozatát.



Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Úgy tűnik, a Tisza Párt egy nap után kihátrált Lajos Béla mögül, pedig korábban hivatalosan is bejelentette, hogy a David Pressman amerikai nagykövettel rendszeres kapcsolatot tartó, a migránsok szabad beáramlása és a genderideológia mellett kampányoló aktivista lesz a párt polgármesterjelöltje a főváros VII. kerületében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!