2019. május 19.,
vasárnap, Ivó, Milán napja

Tilos elégetni a száraz avart!

Hír TV

2018. november 14., szerda 07:32, frissítve: szerda 12:02

Akár milliós bírságra is számíthat az Magyarországon, aki kerti hulladékot éget. Jelenleg ugyanis tűzgyújtási tilalom van érvényben. Az önkormányzatok kijelölt napokon engedélyt adhatnak az égetésre, de ez nagymértékben szennyezi a levegőt.

Bár a november is szokatlanul enyhe időjárással indult, hajnalban, és sötétedés után már fűteni kell. Ez jelentősen rontja a levegő minőségét. Miskolcon és környékén már többször elérte a kifogásolt mértéket a szennyezőanyagok mennyisége. De nemcsak a kéményfüst ártalmas. Sokan ilyenkor égetik el a kerti hulladékot is. A helyi önkormányzatok rendeletben szabályozhatják, hogy mikor lehet elégetni a kerti hulladékot. A Borsod megyei Kissikátorban heti két kijelölt nap van.

Szerdán és szombaton lehet avart égetni, vagy kerti hulladékot égetni Kissikátorban, mégpedig reggel 9 és 16 óra között. Behatároltuk azt is, hogy mely hónapokban. Ősszel szeptember közepétől november végéig, tavasszal pedig február elejétől április végéig – mondja Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

A zöldhulladékot nem csak elégetni lehet. Kissikátor önkormányzata komposztálva hasznosítja újra, egy putnoki kertészetben pedig fűtenek vele.

Nagyjából kiszámoltuk, hogy az egy évi metszésből a hulladék szinte két évig az egész telepnek a fűtéséről gondoskodik. Tehát hogyha ezeket megőrizzük, feldolgozzuk, mivel megújuló energiáról van szó, számunkra is sokkal kedvezőbb, hiszen ez egy ingyenes energialehetőség – mondta el Jankó Lajos kertészmérnök.

A hulladékégetés nemcsak környezetszennyező, de veszélyes is. Évek óta sok helyen gondot okoznak a figyelmetlenség miatt keletkezett tüzek.

Minden esetben oda kell figyelni, hogy az égetést megfelelő körültekintéssel és biztonságosan végezzük. A tűz gyújtója felel a tűz őrzéséért, illetve szükség esetén az oltásáért is. A tevékenységet úgy kell végezni, hogy az élet és vagyonbiztonságot sosem veszélyeztetheti – nyilatkozta Dojcsák Dávid, a BAZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Aki a kijelölt napokon kívül égeti a kerti hulladékot, tűzvédelmi bírságra számíthat. Ennek mértéke pár tízezer forinttól akár milliós nagyságrendig is terjedhet.