2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Sajtóklub 14:05

Belföld

Tilos elégetni a száraz avart!

Akár milliós bírságra is számíthat az Magyarországon, aki kerti hulladékot éget. Jelenleg ugyanis tűzgyújtási tilalom van érvényben. Az önkormányzatok kijelölt napokon engedélyt adhatnak az égetésre, de ez nagymértékben szennyezi a levegőt.

  • Tilos elégetni a száraz avart!

Bár a november is szokatlanul enyhe időjárással indult, hajnalban, és sötétedés után már fűteni kell. Ez jelentősen rontja a levegő minőségét. Miskolcon és környékén már többször elérte a kifogásolt mértéket a szennyezőanyagok mennyisége. De nemcsak a kéményfüst ártalmas. Sokan ilyenkor égetik el a kerti hulladékot is. A helyi önkormányzatok rendeletben szabályozhatják, hogy mikor lehet elégetni a kerti hulladékot. A Borsod megyei Kissikátorban heti két kijelölt nap van.

Szerdán és szombaton lehet avart égetni, vagy kerti hulladékot égetni Kissikátorban, mégpedig reggel 9 és 16 óra között. Behatároltuk azt is, hogy mely hónapokban. Ősszel szeptember közepétől november végéig, tavasszal pedig február elejétől április végéig – mondja Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

A zöldhulladékot nem csak elégetni lehet. Kissikátor önkormányzata komposztálva hasznosítja újra, egy putnoki kertészetben pedig fűtenek vele.

Nagyjából kiszámoltuk, hogy az egy évi metszésből a hulladék szinte két évig az egész telepnek a fűtéséről gondoskodik. Tehát hogyha ezeket megőrizzük, feldolgozzuk, mivel megújuló energiáról van szó, számunkra is sokkal kedvezőbb, hiszen ez egy ingyenes energialehetőség – mondta el Jankó Lajos kertészmérnök.

A hulladékégetés nemcsak környezetszennyező, de veszélyes is. Évek óta sok helyen gondot okoznak a figyelmetlenség miatt keletkezett tüzek.

Minden esetben oda kell figyelni, hogy az égetést megfelelő körültekintéssel és biztonságosan végezzük. A tűz gyújtója felel a tűz őrzéséért, illetve szükség esetén az oltásáért is. A tevékenységet úgy kell végezni, hogy az élet és vagyonbiztonságot sosem veszélyeztetheti – nyilatkozta Dojcsák Dávid, a BAZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Aki a kijelölt napokon kívül égeti a kerti hulladékot, tűzvédelmi bírságra számíthat. Ennek mértéke pár tízezer forinttól akár milliós nagyságrendig is terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

A Noryna Diamond néven ismert transznemű influenszer azzal vádolta meg a nyíltan homoszexuális youtubert, Osváth Zsoltot (VV Zsolti), hogy kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, írta meg a Magyar Jelen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!