2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

Tilos drónnal repülni a Duna egyes szakaszán a Hableány mentése miatt

Hír TV

2019. június 10., hétfő 07:10

Múlt hét szerdán két hajó ütközött össze a Dunán, a Margit hídnál. A Viking Sigyn szállodahajó maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, ami másodpercek alatt elsüllyedt. A hajón harmincöt ember utazott, harminchárom dél-koreai turista és az idegenvezetőjük, valamint a magyar kapitány és a matróz. Heten élték túl a balesetet, eddig 20 holttestet találtak meg és azonosítottak, további nyolc embert jelenleg is keresnek. A Hableány roncsát várhatóan pünkösd után fogják kiemelni a Dunából. A munkálatok és a keresés biztonságának érdekében a Duna egyes szakaszán kitiltották a légtérből a drónokat június 3-tól június 16-án éjfélig.

A légtérkorlátozás területi hatálya Budapesten nagyjából az Árpád hídtól északra 1 km-re kezdődik, és délen egészen Paksig húzódik, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 km.

A pontos oldalhatárok a HungaroControl Zrt. napi légtérfelhasználási tervében ellenőrizhetők.

A megadott időszakban a drónokkal végzett repülés nem engedélyezett, mert az a mentési munkálatokat, valamint a kutatást akadályozhatja és zavarhatja.

Ha valaki ennek ellenére mégis drónt reptet a légtérbe, akkor az hatósági vagy büntető eljárást von maga után.

A roncs kiemelésének előkészítése továbbra is folyamatban van, két emelőheveder behúzása már megtörtént, jelenleg azok igazítása és stabilizálása zajlik.

Várhatóan pünkösd után fogják kiemelni a sétahajó roncsát a Dunából.

Közben engedély nélküli drónhasználóval szemben intézkedtek a rendőrök Budapesten az Árpád hídnál – közölte a rendőrség vasárnap honlapján. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta: vasárnap délután a dunai hajóbalesettel kapcsolatos mentésben részt vevő egységek jelzése alapján intézkedtek egy 44 éves férfivel szemben az Árpád híd pesti hídfőjénél. A férfi egy általa vezérelt drónt légtérhasználati engedély nélkül reptetett a híd vonalában.

A férfi a reptetés tényét elismerte, a rendőrök feljelentették a légi közlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése miatt.

Origo