2020. december 4.,
péntek, Borbála, Barbara napja

Tényleges életfogytiglan vár az Iszlám Állam parancsnokára

Hír TV

2019. november 13., szerda 09:31

Fokozott biztonsági intézkedések mellett kezdődött Budapesten Hasszán Farhud büntetőpere, akit emberölés, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény és emberiesség elleni bűntettel vádolnak. A 27 éves szír férfi legalább húsz ember - köztük nők és gyerekek - kivégzésében is részt vehetett a Szíriai Arab Köztársaság területén. Magyarországon embercsempészet miatt fogták el. Bár a férfi tagadta a kivégzéseket, a rendelkezésre álló bizonyítékok ellene szóltak, ezért a vádhatóság tetteiért tényleges életfogytiglani fegyház kiszabását indítványozza számára.

A Fővárosi Törvényszéken kezdődött meg az a büntetőper, amelyben a magyar állam terrorizmus és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja Hasszán Farhudot. A vád szerint a férfi az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagjaként 2016-ban a szíriai Homsz városában kivégezte egy férfi 20 családtagját, mert nem akart a terrorszervezethez csatlakozni.

TEK-esek kísérték a bírósági tárgyalóterembe a terrorizmussal megvádolt Hasszán Farhudot. Fokozott biztonsági intézkedések mellett kezdődött a terrorizmussal vádolt szír férfi büntetőpere.

A vádlottat tavaly decemberben fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren, az ellenőrzéskor hamis papírokkal próbálta igazolni saját és a vele lévő nő személyazonosságát. Ezért a bíróság többek között embercsempészés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Görögországból 2018 augusztusában jelezték a nemzetközi társszerveknek a férfi terrorgyanús múltját.

A 27 éves szír férfi legalább húsz ember - köztük nők és gyerekek - kivégzésében is részt vehetett a Szíriai Arab Köztársaság területén. Emberöléssel, bűnszervezetben elkövetett terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűntettel vádolják.

Hasszán Farhud a tárgyaláson azt mondta, megértette a vádat, de nem érzi bűnösnek magát, nem követett el semmit.

A férfi vallomásában azt állította, hogy nem járt iskolába, és nem tud sem olvasni, sem írni. Állítása szerint nem tudja, mi az a Facebook és az e-mail szót sem ismeri. Farhud azt vallotta, hogy 15 alkalommal utazott Athénból látogatás céljából különböző európai városokba.

A vád szerint az Iszlám Állam tagjaként, majd egyik helyi vezetőjeként Szíria Homsz tartományában 2015-ben halállistát készített a terrorszervezet ellenségeinek tekintett emberekről, akiket az általa irányított egység a parancsára felkutatott és megölt. A tárgyalás pénteken tanúk meghallgatásával folytatódik.

Hír TV

x
Rendkívüli hír