2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Teljesen felújították a kesznyéteni Sajó-hídat

Hír TV

2018. november 15., csütörtök 21:09, frissítve: péntek 08:27

Elkészült a kesznyéteni Sajó-híd. A több mint ötven éves hídon a megépítése óta semmilyen felújítás nem történt, és az utóbbi időben annyira elhasználódott, hogy balesetveszélyessé vált. A Magyar Közút állami és uniós forrásból négy hónap alatt teljesen felújította a hidat.

A beruházás 270 millió forintba került. Az újraépítés alatt a helyiek a szomszédos településen felállított pontonhidat használták, amelyet a honvédség felügyelt.

A Borsod megyei Kesznyétenben lévő Sajó-híd 1962-ben készült el, de közel harminc évig csak földút vezetett hozzá. A falut a közeli Tiszaújvárossal összekötő utat 1990-ben építették meg, de a felújítás a hidat nem érintette. A folyamatos forgalom miatt a szerkezet az évek alatt tönkrement, mára pedig már csak ideiglenes megoldássokkal tudták elhárítani a balesetveszélyt.

„Hogy miért fontos ez, nyilván Tiszaújvárosból adódóan ezt különösebben nem kell magyarázni, hiszen a fejlődő városban rengeteg munkahely, tanulás, iskola, intézmény, kereskedelmi lehetőségek várják nemcsak a kesznyétenieket, hanem az egész környék lakosságát – mondta Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere. –  Meghatározó a térség fejlődése szempontjából ez a híd, még akkor is, hogy ha árterület egy része, és nagyobb árvizek idején nem használható néhány hétig a híd.”

A négy hónapig tartó felújítás alatt a helyiek a szomszédos Körömben felállított pontonhidat használták a tiszaújvárosi átkeléshez. Ezt a magyar honvédség létesítette, és felügyelte.

„Ez is az összefogás erejét mutatja, hogy a honvédség békeidőben képes arra, hogy a polgári lakosságnak, ennek a néhány településnek, Kesznyétennek, Girincsnek, Kiscsécsnek és Körömnek segíteni tudjon – nyilatkozta Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes. –Mintegy 15 ezer embernek az életét tettük könnyebbé, és a számok is nagyon beszédesek, hiszen ezalatt a 73 nap alatt a katonáink 45 ezer munkaórát végeztek.

A híd teljes felújítását a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 270 millió forint uniós és hazai forrásból valósította meg. Peiker Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója azt mondta, hogy a bontási munkálatok után a pályalemezt kiegyenlítették. „Ezután új vízszigetelést kapott, majd két réteg aszfaltréteget, kicserélték a korlátokat, szalagkorlát épült. Rézsűsurrantót, vizsgálólépcsőt építettek a kollégák, illetve a mederből is eltávolításra került az uszadék a pillérek körül, és medervédelmet építettek kőszórással” – folytatta. 

A megújult Sajó-hídon az ünnepélyes átadó után rögtön megindult a forgalom.

„Nagyon örülünk, hogy megnyitották, és tudunk közlekedni – nyilatkozta egy helyi lakos, Oleszka Lajos. – Az az igazság, hogy a kesznyéteni népnek, itt a környéken mindenkinek nagyon nagy szüksége van rá. Földünk van odaát a másik oldalon, és az az igazság, hogy ezidáig bonyolult volt a közlekedés.”

A Magyar Közút a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretében idén országosan 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű utat korszerűsít. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 165 km kilométernyi út és 35 híd újulhat meg európai uniós forrásból.