2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Belföld

Téli vagy nyári? Van valami, amivel sokan nem számolnak

Ugyan tovább lenne világos, de sötét reggelekkel és késői napkeltével kellene számolni Magyarországon, ha eltörlik az óraátállítást és a nyári időszámítást tartják meg. A kormány még nem tárgyalt az Európai Bizottság elnökének bejelentéséről.

  • Téli vagy nyári? Van valami, amivel sokan nem számolnak

A nyári időszámítás kezdetét és végét kötelezően alkalmazandó EU-s irányelv írja elő. A témában rendezett uniós konzultáción azonban kiderült: az emberek 80 százaléka nem szereti az óraátállítást. A többségi vélemény mellé állt az Európai Bizottság elnöke is, és bejelentette: eltörlik a kettős időszámítást. A tagállamok maguk dönthetik majd el, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják.

„Vitassuk meg. Ugye gondolom ez azt jelenti, hogy a nyári időszámítás marad meg. Nincs kialakult kormányzati álláspont” – kommentálta a hírt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. A kormány tehát egyelőre kivár a kérdésben.

A leggyakrabban hangoztatott érv az óraátállítás ellen, hogy rossz hatással van az egészségre. „Idősebbeknél, gyermekeknél, akiknél a stresszkezelés nehezebben megy, ők azok, akiknél akár két hét, egy hónap is lehet az, amíg megszokják az új időt. És ez okozhat egyrészt alvászavart, depressziós zavarokat, szorongást, koncentrációs zavarokat, és éppen ezért a balesetveszély is fokozódik. Megjelenhet emésztési problémákban, tachikardiában, insomnia, az alvászavar nagyon gyakran megjelenik” – hívta fel a figyelmet Torzsa Péter egyetemi docens, háziorvos.

Az óraátállítás mellett gazdasági érveket is szoktak felhozni: országosan egy közepes méretű város éves áramfogyasztása spórolható meg az eltérő téli és nyári időszámítással. Ezt újabban azzal cáfolják, hogy a modern technológiák miatt már nem lehet számolni az energiamegtakarítással.

Ami viszont biztos, hogy sötétben indulnának a téli napok, ha az óraátállítás eltörlése után a nyári időszámítást választaná Magyarország. November elején fél 8 körül kelne a nap, január első felében pedig már fél 9-ig kellene várni a reggeli fényre. Ezután ismét egyre korábban következnének a napfelkelték, még nem február végén újra már reggel fél nyolckor világos lenne. A reggeli sötétséggel sokan nem számolnak azok közül, akik a későbbi napnyugta érdekében a nyári időszámítás mellett érvelnek.

A Jobbik régóta szorgalmazza, hogy Magyarországon csak nyári időszámítás legyen, de eddig nem került a parlament elé a javaslat. Most azt is mérlegelnie kell a kormánynak, hogy döntés esetén a téli vagy nyári időszámítást vezessék be Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!