2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Belföld

Tanári diploma kell a nyelvoktatáshoz

Szeptembertől már csak tanári diplomával lehet nyelvet oktatni államilag, illetve uniós pénzből támogatott kurzusokon. A szabályozás egyedül az anyanyelvi oktatókat nem érinti. A kormány célja az, hogy színvonalasabb legyen a nyelvoktatás és hogy többen beszéljenek valamilyen idegen nyelvet.

Egy év eleji felmérés alapján a magyar felnőttek kétharmada nem beszél semmilyen idegennyelvet. A kormány ezért a nyelviskolák színvonalán változtat: akiknek nincs pedagógus végzettségük, szeptembertől nem taníthatnak államilag vagy unió által támogatott képzéseken. A szabályozás azokat érinti, akik bölcsészkaron végeztek, de például a nemzetközileg elismert CELTA bizonyítvány sem elegendő már az itthoni nyelvoktatáshoz. „Én speciel pedagógus vagyok, eredeti végzettségemet tekintve. Az egyik szakom éppen német nyelvtanári szak, úgyhogy én azt gondolom, hogy igen, iskolában az tanítson, akiknek nyelvtanári végzettsége van” – mondta  Kurucz Éva kormányszóvivő.


Az egyik debreceni nyelviskola igazgatója szerint a tanári képzés azért fontos, hogy érthetően átadják a tudást a diákoknak. „Hogy igazán összeálljon a kép a tanulóban, azt olyan ember tudja neki megtanítani, aki ezt tanulta, hogy hogy kell átadni a tudást. Én is tudok úszni, de nem tudom a férjemet megtanítani a levegővételre, mert nem tudom, hogy kell neki ezt elmagyarázni” – fogalmazott Bulyáki-Nick Katalin, a Business West Nyelviskola igazgatója.

A szigorításban egyedül az anyanyelvi tanárok kaptak kiskaput: az ő esetükben nem feltétel a tanári diploma. Előírás viszont, hogy 12 évig abban az országban tanuljanak, amelyik nyelvet aztán oktatni akarják. Az egyik legnagyobb nyelviskola szerint az ilyen tanárok eleve többet nyújtanak a diákoknak, mint egy nyelvdiplomás pedagógus. „Van igény rá, egy célcsoport létezik, amelynek szüksége van arra, hogy bizonyos szint felett már anyanyelvi tanárral tanulja tovább a nyelvet, amit adott esetben magyar anyanyelvű oktató nyelvi képzettségi szintjére tekintettel nem feltétlenül érhető el. Tehát igenis helye lehet az anyanyelvi tanároknak az oktatásban, szükség is van rájuk” – nyilatkozta a Katedra Nyelviskola ügyvezető igazgatója, Nagy Zoltán.

A szabályozás a nyelvtanárok kevesebb mint ötödét érinti. Azokban a nyelviskolákban azonban ők is tovább dolgozhatnak, ahol nem lakossági, hanem például céges oktatást vállalnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!