2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

Tanári diploma kell a nyelvoktatáshoz

Szeptembertől már csak tanári diplomával lehet nyelvet oktatni államilag, illetve uniós pénzből támogatott kurzusokon. A szabályozás egyedül az anyanyelvi oktatókat nem érinti. A kormány célja az, hogy színvonalasabb legyen a nyelvoktatás és hogy többen beszéljenek valamilyen idegen nyelvet.

Egy év eleji felmérés alapján a magyar felnőttek kétharmada nem beszél semmilyen idegennyelvet. A kormány ezért a nyelviskolák színvonalán változtat: akiknek nincs pedagógus végzettségük, szeptembertől nem taníthatnak államilag vagy unió által támogatott képzéseken. A szabályozás azokat érinti, akik bölcsészkaron végeztek, de például a nemzetközileg elismert CELTA bizonyítvány sem elegendő már az itthoni nyelvoktatáshoz. „Én speciel pedagógus vagyok, eredeti végzettségemet tekintve. Az egyik szakom éppen német nyelvtanári szak, úgyhogy én azt gondolom, hogy igen, iskolában az tanítson, akiknek nyelvtanári végzettsége van” – mondta  Kurucz Éva kormányszóvivő.


Az egyik debreceni nyelviskola igazgatója szerint a tanári képzés azért fontos, hogy érthetően átadják a tudást a diákoknak. „Hogy igazán összeálljon a kép a tanulóban, azt olyan ember tudja neki megtanítani, aki ezt tanulta, hogy hogy kell átadni a tudást. Én is tudok úszni, de nem tudom a férjemet megtanítani a levegővételre, mert nem tudom, hogy kell neki ezt elmagyarázni” – fogalmazott Bulyáki-Nick Katalin, a Business West Nyelviskola igazgatója.

A szigorításban egyedül az anyanyelvi tanárok kaptak kiskaput: az ő esetükben nem feltétel a tanári diploma. Előírás viszont, hogy 12 évig abban az országban tanuljanak, amelyik nyelvet aztán oktatni akarják. Az egyik legnagyobb nyelviskola szerint az ilyen tanárok eleve többet nyújtanak a diákoknak, mint egy nyelvdiplomás pedagógus. „Van igény rá, egy célcsoport létezik, amelynek szüksége van arra, hogy bizonyos szint felett már anyanyelvi tanárral tanulja tovább a nyelvet, amit adott esetben magyar anyanyelvű oktató nyelvi képzettségi szintjére tekintettel nem feltétlenül érhető el. Tehát igenis helye lehet az anyanyelvi tanároknak az oktatásban, szükség is van rájuk” – nyilatkozta a Katedra Nyelviskola ügyvezető igazgatója, Nagy Zoltán.

A szabályozás a nyelvtanárok kevesebb mint ötödét érinti. Azokban a nyelviskolákban azonban ők is tovább dolgozhatnak, ahol nem lakossági, hanem például céges oktatást vállalnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!