2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Tanárára támadt egy roma diák

Hír TV

2020. február 3., hétfő 19:13

Kamerarendszerrel és iskolarendészettel védekeznének az iskolai erőszak ellen. Nagykátán pénteken támadt tanárára egy diák, aki többször alpári módon sértegette a tanítót majd fizikálisan is fenyegetően közelítette meg. Az esettel kapcsolatban a jogsértéseket vizsgáló Helsinki Bizottság annyit mondott: ők csak olyan ügyekben járnak el, ahol az állam felelősségét kell vizsgálni.

Lökdöste és leköpte tanárát egy szakiskolás Nagykátán. A társai közben arra biztatták, hogy üsse meg a pedagógust. Végül egy fadarabban fenyegetően elindult tanár felé. Az esetet a diák társai vették videóra.

A diák néhány hónapja, tanév közben került a nagykátai iskolába Ceglédről, ahol szintén fegyelmi eljárást folytattak ellene.

Az iskola igazgatója szerint kollégája megfelelő szakmaisággal járt el. Fehérvári Károly azt mondta, eddig itt ehhez hasonló eset még nem történt, ezért lépéseket tesznek, hogy a jövőben megelőzzék a hasonló eseményeket.

A botrányos eset nem csak az iskolát hanem az egész települést felbolygatta.

Durvának és sokkolónak tartja a történteket a település polgármestere. Dorner Gábor, ezért a térség országgyűlési képviselőjéhez fordul.

Az intézmény megtette a rendőrségen a feljelentést, ugyanakkor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a jövőben ilyen és ehhez hasonló esetek az oktatásban ne fordulhassanak elő, ezért kértem Czerván György országgyűlési képviselőt, hogy járjon közbe a magyar kormánynál.

- Dorner Gábor, a Fidesz-KDNP nagykátai polgármestere.

A Fidesz helyi országgyűlési képviselője közleményében úgy fogalmazott: elfogadhatatlan és felháborító a nagykátai iskolában történt tanárbántalmazás, ezért arra kéri a minisztériumot és a kormányt, vizsgálják meg, mit lehet tenni az ilyen jelenségekkel szemben. Czerván György szerint az ilyen viselkedésre nincsen mentsége sem a diáknak, sem a szülőnek, függetlenül attól, hogy ki milyen szociális körülmények között él.

A köznevelési államtitkár szerint nincs helye az oktatási intézményekben a tanárok elleni erőszaknak. Maruzsa Zoltán azt mondta, amennyiben a pedagógusok is igényt tartanak rá érdemes átgondolni, hogy biztonsági rendszereket, például kamerákat szereljenek fel az intézményekbe.

A rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt eljárást indított. Megkerestük a jogsértések ellen fellépő Magyar Helsinki Bizottságot. Azonban a szervezet azt közölte: a nagykátai esttel nem akarnak foglalkozni mert ők csak a olyan ügyekben járnak el, ahol az állam felelősségét kell vizsgálni.

Hír TV