2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Támogatták az új budapesti rendőrfőkapitány kinevezését

  • Támogatták az új budapesti rendőrfőkapitány kinevezését

A Fővárosi Közgyűlés támogatta Terdik Tamás kinevezését budapesti rendőrfőkapitánnyá. A testület szerdai ülésén a képviselők egyhangúlag foglaltak állást erről. A jelenlegi rendőrfőkapitány, Bucsek Gábor szeptember 30-án távozik posztjáról, miután vezetői kinevezését saját kérésére visszavonta a belügyminiszter, aki az országos rendőrfőkapitány javaslatára a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjének Terdik Tamást kívánja kinevezni.

Hétmilliárdos plusz, másfél év mínusz

7 milliárd forinttal többet költhet Budapest a Lánchíd felújítására, amit az alagúttal egyszerre építhetnek át. Az ezzel kapcsolatos előterjesztést egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester szerint ha a projektet kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánítják, akkor a közbeszerzési kiírások lerövidülnek, a beruházás pedig felgyorsulhat. A plusz kormánytámogatással együtt, az átépítés összesen 23 milliárd forintba kerülhet, a korábbi 30 hónap helyett pedig, akár 18 hónap alatt is készülhet el.

„Ez a nettó kivitelezési idő, amit úgy kell érteni, hogy első kapavágástól. A kormány is így érti ezt egyébként, és ebbe én bele is egyeztem. Ez azt jelenti, hogy a közbeszerzésekkel, szerződéskötésekkel kapcsolatos szükséges idők ebbe nincsenek benne” – mondta főpolgármester.

Duna-partra vonatkozó építési szabályzatokat fogadtak el

Több kerületet érintő, a Duna-partra vonatkozó építési szabályzatokat fogadott el a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A képviselők támogatták az I., a III., a IV., a XIII. és a XXII. kerületi partszakaszokra, valamint a Népsziget területére vonatkozó Duna-parti építési szabályzatokat.

Az I. kerületi Duna-parti szakaszt érintő terv alapvető célja a vízközeli élmény megteremtése a partközeli zöldfelületek vízparthoz csatlakozásával és gyalogos-kerékpáros kapcsolatok nyitásával. Az utak mentén a faállomány kiegészítését, fokozatos frissítését tartják szükségesnek.

A III. kerületi szakaszra vonatkozó terv kiemelt célként kezeli a folyópart megközelítésének és rekreációs használatának biztosítását, különös tekintettel a gyalogos és kerékpáros bejárhatóságra, új rekreációs és sportolási lehetőségek megteremtésére.

Az újpesti, IV. kerületi partszakaszt érintő terv szerint a Palotai-sziget belső területén sportcélú mintaberuházás épülhet: sportpályák, sport- és rekreációs épületek, amelyek összesen 16 sportág igényeinek felelnének meg.

A XIII. kerületi partszakaszra vonatkozó terv a vízkapcsolat erősítésére törekszik. Kerékpárutak és sétányok létesítésével rekreációs tengely alakulhat ki a belvárosi és a kerület külső részei között.

A XXII. kerületi partszakaszra vonatkozó tervben szerepel a Duna menti kerékpáros útvonal nyomvonala, és a dokumentum szerint a volt Hunyadi-laktanyánál is szükséges biztosítani a part gyalogos megközelítését.

Szigorítsák a szmogriadó rendelkezéseit!

A Párbeszéd a budapesti szmogriadó rendeletének szigorítását sürgeti a légszennyezettség csökkentése érdekében. V. Naszályi Márta, az ellenzéki párt budapesti képviselője azt mondta, egy friss uniós felmérés szerint Magyarországon a légszennyezettség nagyobb, mint Kínában és Indiában. Hangsúlyozta: a fűtési szezon közeledtével ezek a megbetegedések a szmogriadó szigorításával lennének megelőzhetőek. Példaként említette a dízel üzemű gépkocsik minél hamarabbi kitiltását a városból, a forgalomkorlátozás elrendelését a szmogriadó tájékoztatási fokozatától, valamint az uniós támogatások rendelkezésre bocsátását a fővárosi háztartások energiakorszerűsítésének támogatására.

DK: sok a szemét

Szemetes a belváros és a bulinegyed, a kukák ürítése késik, az önkormányzat pedig nem biztosít elég forrást a hulladékszállításra – a DK szerint. Az ellenzéki párt úgy látja, a közterület-fenntartó – pénz hiányában – képtelen ellátni a feladatát.

„Én azt hittem hogy a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén beterjesztenek egy olyan javaslatot, hogy a főváros több forrást biztosít erre. Sajnos ez nem történt meg. Nagyon tartok attól, hogy a fővárosban a hulladékelszállítással még nagyobb gondok lesznek. Tetézi a bajt a nemzeti kukaholding megléte. A fővárostól minden évben körülbelül 2 milliárd forintot visznek el arra, hogy a vidéki szemétszállító cégeket finanszírozzák. A nemzeti kukaholding működését képtelen normálisan megszervezni a kormány” – mondta Gy. Németh Erzsébet.

A főváros lesz a hibajavító

A főváros kezelésébe került a kispesti Vak Bottyán utca, amelynek állapota tovább romlott a 3-as metrót pótló autóbuszok forgalma miatt. A közgyűlés egyhangúlag hagyta jóvá a kezelési és üzemeltetési feladat átvállalásáról szóló megállapodást. A metrópótló autóbuszok 2017 novembere óta veszik igénybe éjszakánként és hétvégén a XIX. Vak Bottyán utca egy szakaszát, amely a XIX. kerületi önkormányzat kezelésében van. Mivel a kerületnek nincs pénze a megnövekedett terhelés okozta útburkolati hibák javítására, az útkezelési, útüzemeltetési feladatok átadását kezdeményezte. Az elfogadott megállapodás alapján a kispesti önkormányzat az érintett útszakasz közútkezelői feladatait átadja a fővárosnak, amely ezzel a Budapest Közút Zrt.-t bízná meg. Az elfogadott előterjesztésben rámutattak arra is, hogy a déli metrószakasz építése idején az eddiginél is nagyobb terhelés várható, mivel a pótlóbuszok a teljes menetidőben a Vak Bottyán utcában fognak közlekedni. A déli szakasz rekonstrukciója előtt az útszakaszt megerősítik, utána pedig szükség lesz teljes felújítására, amelyet a főváros és Kispest közösen finanszíroz majd.

Premier társasági érdek

A Fővárosi Közgyűlés szerdán megteremtette annak lehetőségét, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. a későbbiekben hitelt vegyen fel például a Rác fürdő megnyitásához. A képviselők 26 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyen az előterjesztő az indítvány vitájában is változtatott. A Fővárosi Közgyűlés februárban mondta ki, hogy az önkormányzat meg akarja szerezni a Rác fürdő és a hotel épületének tulajdonjogát a felszámolási eljárásban. A most elfogadott indítvány szerint a budai oldal legexkluzívabb fürdőjének újranyitása primer társasági érdek. A fürdőberuházás tervezett értéke 1,5 milliárd forint, a szálló újranyitása pedig még mintegy 1 milliárdba kerülhet.

MSZP: a városvezetés a saját zsebéből fizesse a károkozását!

Az MSZP ismételten felszólította a fővárosi városvezetés kormánypárti képviselőit, hogy saját zsebükből fizessék ki azt az összesen 3 milliárd forintos kárt, amely a szocialisták szerint a Rác fürdő elhúzódó nyitása, valamint Simicska Lajos hirdetési oszlopainak jogszerűtlen eltávolítása miatt keletkezett. Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a gyógyfürdő nyolc éve teljesen elkészült és megnyithatott volna, mára azonban 2,5 milliárd forintos kár keletkezett az épületben. Szaniszló Sándor, az MSZP másik budapesti képviselője a Nagykőrösi és az Üllői út felújítását szorgalmazta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!